%27Het+belang+voor+de+gewone+boer+blijft+een+punt+van+zorg%27
Interview
© FoodValley/LTO Gelderse Vallei

'Het belang voor de gewone boer blijft een punt van zorg'

Regio FoodValley wil het Nederlandse epicentrum voor voedselinnovatie en kennis worden. LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei is een van de partijen die tijdens een werkbezoek van minister Carola Schouten (LNV) aandacht vroeg voor de belangrijkste thema's. Het betrekken van 'de gewone boer' blijft volgens voorzitter Fije Visscher een punt van zorg.

Op welke manier vragen jullie aandacht voor FoodValley als innovatieregio?

'Tijdens het bezoek van de minister hebben we een poster overhandigd met de belangrijkste thema's. FoodValley staat al in het regeerakkoord. De uitkomsten van het onderzoek naar fijnstofreductie worden landelijk beschikbaar.

Als we in de Gelderse Vallei het centrum van innovatie kunnen worden voor de landbouw, dan profiteren boeren daarvan

Fije Visscher, voorzitter LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei

'Tijdens het werkbezoek heeft Schouten gezien waar we mee bezig zijn. De informatie die we hebben gedeeld moet voor de minister input zijn voor de regiodeals.'

Hoe profiteren 'gewone' boeren uit de regio hiervan?

'Dat blijft een punt van zorg. Het is goed dat wij als LTO Noord Regio Gelderse Vallei aan tafel zitten in het hoogste overlegorgaan van regio FoodValley.

'De poster is opgezet door ons en Regio FoodValley waarin acht gemeenten deelnemen, provincie Utrecht, provincie Gelderland. We kunnen dus meepraten en het boerenbelang op het hoogste niveau onder de aandacht brengen.'

Dus boeren gaan het merken?

'Dat is onze inzet. Daar zijn basisvoorwaarden voor nodig. Er moet een verdienmodel in zitten. Financiering vanuit de overheid voor innovatieve projecten is zo'n voorwaarde. Het moet breed worden gedragen. Als we in de Gelderse Vallei het centrum van innovatie kunnen worden voor de landbouw, dan profiteren boeren daarvan.'

Wageningen University & Research zit ook in de regio.

'Klopt. Bij innovatie hoort ook onderzoek en onderwijs, maar dat kan niet zonder de praktijk. Boeren hebben baat bij nieuwe kennis, de universiteit bij de praktijk. Het zou van de gekke zijn als de Gelderse Vallei het innovatiecentrum wordt voor voedsel, maar dat de lokale voedselproducent daar niet zijn voordeel mee kan doen.'

Aan wat voor innovaties moeten we denken?

'We zijn bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van een kenniscentrum voor nieuwe eiwitten. Het World Food Center komt in onze regio. Dat wordt een soort Keukenhof, maar dan met voedsel. Er moeten ook proeftuinen komen voor klimaatneutrale, circulaire landbouw. Ontwikkelingen die van belang zijn voor de landbouw.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer