Plannen FoodValley worden concreet

Boeren in de FoodValley-regio stonden aanvankelijk niet te springen om deel te nemen aan projecten van de Uitvoeringsagenda van Regio FoodValley. Toch zijn vooral Vallei Boert Bewust en Duurzaam Agrarisch Ondernemen een succes.

Plannen+FoodValley+worden+concreet
© Gebiedscoöperatie O-gen

De Uitvoeringsagenda van de Regio FoodValley werd in 2011 opgesteld. Belangrijke landbouwprojecten waren Vallei Boert Bewust (VBB), Duurzaam Agrarisch Ondernemen (DAO) en het Kennisnetwerk Duurzame Landbouw (KDL).

Andere projecten waren de aanleg van Klompenpaden, vrijwillige kavelruil, Kenniswerkplaats en de Impuls Ruimtelijke Kwaliteit. Omdat er geen concrete onderzoeks- en praktijkvragen binnenkwamen, kwam het KDL niet echt van de grond.

Kalvernetwerk

Het Kalvernetwerk was een van de projecten binnen KDL waar wel veel animo voor was. VBB en DAO (thema Maatschappelijk Ondernemen) waren wel in trek bij de agrariërs. Aan VBB deden 71 deelnemers mee. Bij DAO ging het om 37 initiatieven die allemaal zijn uitgevoerd.

In totaal was er voor het thema 'Maatschappelijk verantwoord ondernemen' van de Regio FoodValley 4,1 miljoen euro begroot. Vanuit het Regiocontract werd 1,3 miljoen euro gevraagd, wat gebruikt is voor DAO, VBB en Kennisnetwerk. Verder is er ook nog geld beschikbaar gekomen voor andere projecten zoals de aanleg van Klompenpaden.

Regiobestuur

Op dit moment worden de inhoudelijke en financiële verantwoording besproken in het Regiobestuur. 'Er kwam in eerste instantie in 2012 en 2013 weinig respons en als je een miljoenenbudget hebt, dan is dat natuurlijk jammer', zegt Paulien Keijzer van Gebiedscoöperatie O-gen. 'We hebben er echt ons best voor moeten doen.'

Volgens Keijzer kwamen bij DAO de onderdelen 'Innovatieplannen maken' en 'Ontwerpen nieuwe stallen' slecht van de grond. Het onderdeel 'Innovatieve Investeringen' kwam vanaf eind 2014 echter goed van de grond en overtrof alle verwachtingen.

40 procent subsidie

'Dit was wel na onze lobby om het subsidiepercentage op te krikken van 35 naar 40 procent. En doordat de agrariërs onderling gingen praten over degenen die meededen en daardoor ineens het voordeel van de subsidiemogelijkheden inzagen.'

Bij DAO moest het om vernieuwende projecten gaan die leiden tot meer duurzaamheid, minder energieverbruik en een beter milieu en verbetering van dierenwelzijn. De subsidie was maximaal 40 procent met een maximum van 35.000 euro waarbij alle andere fiscale regelingen waaraan werd voldaan ook gewoon golden.

Vier varkenshouders

VBB is een deelproject dat eigenlijk uit de sector zelf is ontstaan op initiatief van vier varkenshouders. Tweede Kamerlid en varkenshouder Jaco Geurts en wethouder Henk Veldhuizen van gemeente Utrechtse Heuvelrug behoorden tot dit viertal.

Keijzer: 'Hun doel was duidelijk: laten zien als agrariër waar je mee bezig bent, transparant en open.'

Zeven thema's

Bij VBB gaat het om zeven thema's, namelijk milieu, energie, mest, diergezondheid, dierenwelzijn, maatschappij en beeldkwaliteit. Aan de hand van deze zeven items wordt een deelnemend bedrijf gecertificeerd. Relatief veel melkvee- en vleeskalverhouders nemen deel aan VBB.

In het kader van DAO zijn veel innovatieve investeringen gedaan door allerlei agrariërs. Van compleet nieuwe stalconcepten zoals bij leghennenhouder René Beek in Barneveld met zijn overdekte uitloop aan weerszijden van de stal met doorzichtige polycarbonaatplaten tot aan de feedwall bij de maatschap Achterstraat in Bennekom die de uitbreiding van haar ligboxenstal compact wilde houden.

POP3

Voor Gelderland is er geen tweede ronde FoodValley-gelden meer, dus richt Gebiedscoöperatie O-gen zich nu op POP3. Hierbij moet het gaan om innovatieve concepten ten behoeve van een duurzame land- en tuinbouw.

Gebiedscoöperatie O-gen wil samen met ondernemers in het gebied een aantal aanvragen voor deze regeling voorbereiden. In een brainstormsessie, georganiseerd door Projecten LTO Noord, zijn onder meer korte ketens, energieopslag, startersboerderij en fijnstofmaatregelen als potentiële aanvragen voorgesteld.

Water

In het kader van de Kringloop Landbouw & Water is er aandacht voor Kaderrichtlijn Water en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer