FoodValley licht Gelders plussenbeleid toe

Regio FoodValley, het regionale samenwerkingsverband van 8 gemeenten, vindt dat het plussenbeleid van de provincie Gelderland alleen voor grotere bedrijfsuitbreidingen zou moeten gelden. Bij kleinere uitbreidingen zijn de extra inspanningen niet in verhouding met de te bereiken kwaliteitswinst.

FoodValley+licht+Gelders+plussenbeleid+toe
© Pixabay

Het regionale samenwerkingsverband heeft daarom een zienswijze ingediend bij de provincie Gelderland en hoopt dat Provinciale Staten gevoelig is voor de opmerkingen die vanuit de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen worden gedaan.

Regio FoodValley heeft waardering voor het principe van het Plussenbeleid. Provincie Gelderland biedt met dit beleid goede mogelijkheden om agrarische bedrijfsontwikkeling samen te laten gaan met de ontwikkeling van een kwalitatieve woon- en leefomgeving. Wij zijn ervan overtuigd dat het Plussenbeleid een bijdrage levert aan een verdere verduurzaming van de veehouderij. Wij hebben dit ook hoog in het vaandel staan, bijvoorbeeld met projecten als Vallei Boert Bewust en Duurzaam Agrarisch Ondernemen' , aldus wethouder De Kruijf, voorzitter van het portefeuillehouderoverleg Ruimtelijke Ontwikkeling van Regio FoodValley.

Meer moeite

Regio FoodValley heeft wel moeite met de manier waarop de provincie het Plussenbeleid nu heeft ingekleurd. ' Het uitgangspunt van Regio FoodValley is altijd geweest dat bestaande rechten van agrarische bedrijven zouden worden gehandhaafd en dat het Plussenbeleid alleen geldt voor grote uitbreidingen. Wij hebben dit opgenomen in onze Menukaart die we in goed overleg met de provincie Gelderland hebben opgesteld. Wij zien dit nu niet terug in het ontwerp van het Plussenbeleid', zegt De Kruijf.

'Wij hebben daarom besloten een zienswijze in te dienen. Wij doen een beroep op Gedeputeerde Staten om bestaande mogelijkheden uit de huidige bestemmingsplannen buitengebied intact te laten tot aan de eerstvolgende integrale herziening van deze bestemmingsplannen én om de gehanteerde ondergrens van 100 m2 fors te verhogen zodat het Plussenbeleid alleen geldt voor substantiële uitbreidingen'

Regio FoodValley stelt in de zienswijze voor om daarbij uit te gaan van 1.000 m2. Bij kleinere uitbreidingen zijn de extra inspanningen van de ondernemer én de gemeente niet in verhouding met de te bereiken en beoogde kwaliteitswinst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer