Vion+keert+voor+het+eerst+in+zes+jaar+dividend+uit
Nieuws
© Vion

Vion keert voor het eerst in zes jaar dividend uit

De financiële resultaten van Vion zijn het afgelopen jaar verder verbeterd. Voor het eerst sinds 2012 keert de onderneming weer dividend uit aan de eigenaar van alle aandelen, de aan ZLTO gelieerde stichting NCB Ontwikkeling. Het gaat om 9,5 miljoen euro.

Het operationele resultaat van Vion is in 2017 voor het tweede achtereenvolgende jaar gestegen. De winst vóór rente, belasting, afschrijving en waardevermindering kwam uit op 64 miljoen euro, 3 miljoen euro meer dan in 2016. Zonder de meevaller door een schikking in Duitsland, die Vion eenmalig 7 miljoen euro opleverde in 2016, is het resultaat zelfs 10 miljoen euro hoger.

De netto-omzet steeg naar 5,1 miljard euro. Dat is 7 procent meer dan de 4,8 miljard omzet in 2016. Met de banken kon een nieuwe financiering worden geregeld voor het werkkapitaal. De afspraak geldt voor vijf jaar, het eventueel te benutten bedrag is verruimd van 125 miljoen naar maximaal 200 miljoen euro tegen een bijna gehalveerde rente.

Financieel directeur Joost Sliepenbeek stelt dat Vion na een moeilijke periode nu 'financieel kerngezond' is. 'We hebben een ijzersterke balans', concludeert hij uit het feit dat de solvabiliteit (verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen) ondanks forse investeringen het afgelopen jaar steeg van 42 naar 44,3 procent.

We hebben nu niet het financiële kader voor grote acquisities

Francis Kint, CEO Vion

Rendement moet hoger

'Al wil dat niet zeggen dat we er nu zijn. We moeten nog stappen maken, met name in het verbeteren van het rendement op het geïnvesteerd vermogen.' Dat rendement is nu ongeveer 5 procent. Volgens Sliepenbeek is het doel dat op te voeren tot 10 procent.

CEO Francis Kint voegt eraan toe dat het streven niet zozeer is om de volumes of het marktaandeel van Vion te vergroten. 'We gaan vooral voor meer efficiency.' Grote acquisities zijn volgens hem niet te verwachten. 'Dat is niet aan de orde, daar hebben we nu ook niet het financiële kader voor.'

Daarentegen zal er de komende jaren wel verder worden geïnvesteerd in de bestaande vestigingen. Kint geeft aan dat het zijn prioriteit is om de slachterijen steeds op en top in orde te hebben, zodat er optimaal kan worden geproduceerd. 'Daarin kunnen we ons niet een paar jaar inhouden.'

Meer operationeel bezig

Zijn komende overstap naar de Belgische onderneming Ter Beke noemt Kint 'een gelegenheid die langskwam'. Het trekt hem met name dat hij bij dit kleinere bedrijf een meer operationele rol kan vervullen dan bij Vion. 'Dat doe ik graag.' Bovendien spreekt hem aan dat Ter Beke zich volledig richt op consumentenproducten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer