Vaste+prijs+Vion%3A+ontginning+braakliggend+terrein
Achtergrond
© ©TWAN WIERMANS FOTOGRAFIE

Vaste prijs Vion: ontginning braakliggend terrein

Vion presenteerde deze week de langetermijnprijs (LTP). Een prijs die voor drie maanden vaststaat en in die periode voor zowel de varkenshouder als Vion schommelingen in de prijs dempt. Het is braakliggend terrein waarop Vion zich begeeft, maar kansen liggen er zeker.

In week 5 stond de weeknotering van Vion op 1,30 euro per kilo. Een maand later op 1,50 euro. Twintig cent per varken meer of minder, op het varkensbedrijf maakt dat een wereld van verschil. Die volatiliteit is tekenend voor de markt. En in combinatie met de groeiende omvang van de bedrijven - meer dieren en meer vreemd vermogen - staat de liquiditeit op bedrijven steeds vaker onder druk.

Dat speelt al jaren. Niet vreemd dat DLV Advies daarom in voorjaar 2013 de Pig Trading Companies lanceerde. Een mogelijkheid om via de termijnmarkt schommelingen in zowel in- als verkoopprijzen te dempen. Hedgen op de termijnmarkt was toen blijkbaar een stap te ver voor de Nederlandse varkenshouders. Pig Trading Companies kwamen niet van de grond, terwijl de noodzaak om risico's te managen alleen maar zijn toegenomen.

Good Farming Balance

De roep van experts om meer rust op de varkensmarkt vindt mogelijk een antwoord in Good Farming Balance dat Vion in maart 2017 lanceerde. Met drie aflevermodules komt er voor zowel de vleesvarkenhouder als Vion meer rust en continuïteit in de aanvoer.

Aan de bijbehorende prijsmodules - weekprijs (spotmarkt) en Prijs Index Garantie (PIG) - wordt met ingang van week 14 (2 tot en met 7 april) voor alle drie de aflevermodules de LTP toegevoegd. Die prijs staat vast voor drie maanden en sluit aan bij de duur van internationale contracten waarop Vion graag wil anticiperen. Wie meedoet, doet dat voor minimaal een jaar.

Experimenteerfase

Er komen nog drie data om in te schrijven tot het maximum van 5.000 varkens per week is bereikt. Het relatief kleine aantal dieren kenmerkt een experimenteerfase en is volgens Vion voldoende groot om met het instrument ervaring op te doen.
Dat geldt voor de varkenshouder die moet ervaren wat het is om de voerwinst te stabiliseren en het prijsrisico te minimaliseren. Maar ook voor Vion. Die spreekt over een systeemontwikkeling.

De LTP is een nieuw instrument waarvoor achter de voordeur nog veel moet worden ontwikkeld. Braakliggend terrein als het gaat om het matchen van het aantal varkens in de LTP, de afzetcontracten en het minimumpercentage van het varken dat daarmee gemoeid is.

Voor Vion is dat een uitdaging die ook kansen biedt voor varkenshouders. Ziet een slachterij namelijk kans om bijvoorbeeld 30 procent van de inkopen op de lange termijn te doen, dan wordt de prijsvorming al veel vlakker. En dat is waar in de varkenshouderij behoefte aan is.

• Bekijk ook: Vion start proef met Lange Termijn Prijs

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer