Duitse veehouders verwaarden melk tot borrel: 'melkschnaps'

Veehouders Mike en Gitta Fritzsch brengen een deel van hun melk op de markt als 'melkschnaps'. Het idee ontstond in 2018 toen de melkveehouderij in Duitsland onder druk stond en melkveehouders moeite hadden hun hoofd boven water te houden.

Duitse+veehouders+verwaarden+melk+tot+borrel%3A+%27melkschnaps%27
© Twan Wiermans

Het echtpaar verzuivelt een deel van de melk tot boerderijkaas. In het verkooppunt van de ondernemers vindt ook de schnaps gretig aftrek, die wordt gemaakt in distilleerderij Grenzwaldbrennere.

De melkveehouders lieten zich inspireren door schnaps die in Mongolië wordt gemaakt. Er waren verschillende pogingen nodig voor ze tevreden waren over het recept. 'In eerste instantie was het niets, tot we uitvonden dat we het percentage melkvet moesten verlagen.' De kleur van de schnaps is melkwit en het alcoholische drankje is even dun als melk. De smaak doet denken aan advocaat en eierlikeur.

De boerderij van Mike en Gitta Fritzsch ligt Crottendorf in het ertsgebergte, op de grens van deelstaat Saksen en Tsjechië. Zij zijn de elfde generatie die op die locatie boert. De Duitse zender Mitteldeutscher Rundfunk wijdde er een uitzending aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 0°
    40 %
  • Vrijdag
    4° / -2°
    20 %
  • Zaterdag
    4° / -2°
    20 %
Meer weer