'Economische overweging geen reden melkkoe af te voeren'

Economische overwegingen zijn volgens Valacon geen reden een koe af te voeren zolang ze nog een lactatie mee kan. Als een koe het goed doet, dan bepaalt het uitvalsrisico in de volgende lactatie of de koe beter kan worden aangehouden of afgevoerd.

%27Economische+overweging+geen+reden+melkkoe+af+te+voeren%27
© Nieuwe Oogst

Dat stelt Valacon, specialist in levensduur van runderen. Zelfs wanneer de koeien op een leeftijd komen waar ze qua productie in de buurt komen van de vaars, is het niet interessant om ze te vervangen.

Dat komt volgens Valacon doordat het economisch resultaat op het bedrijf nauwelijks wordt beïnvloed wanneer koeien tot na het economisch optimum blijven. Dat komt onder meer doordat er in elk volgende lactatie steeds minder koeien zijn, de lagere productie van die koeien heeft nauwelijks invloed op de totale productie.

Genetische aanleg

Opvallend is dat het uitvalsrisico van koeien bij het ouder worden gedurende de eerste jaren toeneemt en dan weer afneemt. Als een koe eenmaal een bepaalde leeftijd heeft bereikt, dan kan ze vaak nog wel door. Dat heeft te maken met de genetische aanleg van een koe als ze zich sterk onderscheidt van haar koppelgenoten onder dezelfde bedrijfsomstandigheden.

Overigens hebben redenen voor gedwongen afvoer volgens Valacon deels ook een genetische achtergrond. Uit een recent praktijkonderzoek is gebleken dat maatregelen voor levensduur vaak wel leiden tot een hogere productie en meer comfort en welzijn van de koeien, maar lang niet altijd tot een langere levensduur.

Valacon is een van de deelnemers aan de initiatiefgroep 'Fokken voor levensduur' dat op 9 maart een symposium organiseert in Heerenveen.

• Klik hier voor dossier Diergezondheid

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer