Vlees maakt dubbeldoel koe beter voor milieu

Doordat dubbeldoelrassen als de MRIJ en de Groninger Blaarkop ook vlees produceren, zijn deze rassen nog steeds van waarde wanneer wordt gekeken naar de milieu-effecten van de productie van melk, rundvlees en kalfsvlees.

Vlees+maakt+dubbeldoel+koe+beter+voor+milieu
© Stichting Blaarkop

Dat blijkt uit een recente publicatie van Theun Vellinga en Marion de Vries van Wageningen Livestock Research. Die laat duidelijk de relatie zien tussen de emissie van broeikasgassen, als gevolg van de productie van melk en de productie van rundvlees en kalfsvlees.

De auteurs concluderen dat strategieën gericht op reductie van broeikasgassen in de melkveeveehouderij, zoals verhoging van de melkproductie per koe, minder effectief zijn dan vaak wordt gedacht, wanneer de productie van melk en vlees in samenhang wordt bekeken.

Melkveehouderij

'Wanneer we rekening houden met de grote milieu-impact van gespecialiseerde rundvleesproductiesystemen, zou er meer interesse moeten zijn om de Nederlandse dubbeldoel rundveerassen te blijven gebruiken in de melkveehouderij'. stelt Vellinga.

'Melkveehouders weten dat een hoge melkproductie per koe niet hetzelfde is als een hoog netto inkomen per koe of per bedrijf. Dit onderzoek laat duidelijk zien dat de economische en milieu-efficiëntie nadrukkelijker binnen het totale bedrijfssysteem moet worden bekeken.'

Broeikasgassen

'Dat komt ook doordat gespecialiseerde rundvleesproductiesystemen (zoogkoeien) hoge emissies van broeikasgassen per kilo vlees laten zien, vergeleken met de productie van rundvlees vanuit de melkveehouderij', besluit Vellinga.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer