Sector is voorstander van regionaal ophokken

Pluimveehouderijvoorzitter Eric Hubers van LTO/NOP is blij dat LNV-minister Schouten serieus gaat kijken of het regionaal opheffen van de ophokplicht verantwoord en mogelijk is. Pluimveeorganisaties hadden daar al eerder voor gepleit.

Sector+is+voorstander+van+regionaal+ophokken
© Ruud Ploeg

De vogelgriepuitbraak deze week op een eendenbedrijf in Kamperveen verkleint de kans dat de huidige ophokplicht, die op 8 december werd ingesteld, wordt opgeheven.

De recente besmetting met het hoogpathogene virus H5N6 is een tegenslag voor de gehele pluimveesector. Voor bedrijven met vrije uitloop komt het extra hard aan. Voor hen komt namelijk het einde in zicht van de termijn van 16 weken waarbinnen hun eieren nog met de status vrije-uitloopei kunnen worden verkocht.

Haken en ogen

Met dit worstcase-scenario werd door de sector al rekening gehouden. Vandaar dat er met minister Schouten al eerder werd gesproken over een regionale opheffing van de ophokplicht.

Je krijgt een situatie waarin een deel van de pluimveehouders zijn vrije-uitloopeieren gewoon kan afzetten

Eric Hubers van LTO/NOP

Daarom is Hubers blij dat de minister nu serieus naar dit voorstel gaat kijken, al erkent hij dat daar de nodige haken en ogen aan kleven. 'Het is juridisch ingewikkeld en kan bij onze leden voor de nodige emoties zorgen. Je krijgt een situatie waarin een deel van de pluimveehouders zijn vrije-uitloopeieren gewoon kan afzetten. Bij collega's in regio's waar de ophokplicht nog geldt, zullen vrije-uitloopeieren worden afgewaardeerd.'

Tekst gaat verder onder tijdlijn.

Buitenlandse markt

Om zoiets te voorkomen, praat de sector momenteel met de retail om te kijken of afgewaardeerde vrije-uitloopeieren in de Nederlandse supermarkt kunnen worden afgezet voor de prijs van vrije-uitloopeieren. Met de uitloopeieren uit regio's waar dan geen ophokplicht geldt, kan de buitenlandse markt bediend en behouden blijven.

'Er moet wel duidelijk op de doosjes komen te staan dat het gaat om eieren van kippen die normaliter buiten lopen, maar vanwege de vogelgriep wat langer binnen hebben gezeten', aldus Hubers. 'Vergelijk met koeien die weidemelk leveren, maar in de winter binnen staan.'

Ongenoegen

Het idee is volgens Hubers niet nieuw. Engeland en Frankrijk gingen Nederland voor. 'In 2016 werd er ook in ons land met de retail over gesproken, maar toen was de tijd er nog niet rijp voor.'

Of dat nu wel zo is, valt te bezien. Zowel het ministerie van LNV als het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) moeten mee willen werken.

In een eerste reactie uitte de retail al haar ongenoegen over het feit dat vrije-uitloopeieren dan exclusief voor de buitenlandse markt worden gereserveerd. 'Ik ben sceptisch of ons plan gaat lukken. Maar we gaan er stevig op inzetten', aldus Hubers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer