Maatregelen na vogelgriep in Kamperveen

Het ministerie van landbouw bevestigt de uitbraak van vermoedelijk hoogpathogene vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Kamperveen. Inmiddels zijn maatregelen van kracht om verdere verspreiding te voorkomen.

Maatregelen+na+vogelgriep+in+Kamperveen
© Dirk Hol

Vanochtend werd al gemeld dat een eendenbedrijf in Kamperveen voor de derde keer in enkele jaren door vogelgriep zou zijn getroffen. Minister Carola Schouten heeft, om verdere verspreiding te voorkomen, inmiddels een beschermings- en toezichtsgebied van respectievelijk 3 en 10 kilometer rond dit bedrijf aangewezen.

Dat blijkt uit de regeling die per direct ingaat. Op grond daarvan gelden er in deze gebieden vervoersverboden voor gevogelte, gedomesticeerde zoogdieren, eieren, vlees en karkassen van gevogelte, sperma van gevogelte en vee, diervoeders, melk en mest. In enkele gevallen is het toegestaan die dieren en producten toch te vervoeren.

Strikte voorwaarden

Zo mogen consumptie-eieren onder strikte voorwaarden worden vervoerd en kan melk worden opgehaald bij bedrijven zonder een commerciële pluimveetak. Voor vervoer vanaf een bedrijf met een pluimveetak geldt weer een hygiëneprotocol.

Ook gelden in beide gebieden een bezoekersverbod voor bedrijven waar gevogelte aanwezig is, met uitzondering van het woonhuis en agrarische nevenactiviteiten. Dit moet wel deugdelijk zijn afgescheiden, zoals een muur of tijdelijk opgetrokken wand, van vogelverblijfplaatsen. Een lint voldoet niet.

Geen contact wilde vogels

Verder moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun gevogelte wordt afgeschermd van op het bedrijf aanwezige dieren en mag het gevogelte geen contact hebben met wilde vogels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer