Pluimvee+niet+meer+automatisch+geruimd
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Pluimvee niet meer automatisch geruimd

Minister Carola Schouten van LNV stapt af van het automatisch ruimen van pluimveebedrijven die in een straal van een kilometer rond een met vogelgriep besmet bedrijf liggen. Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

In het geval van de recente vogelgriepuitbraak in Kamperveen betekent dit dat het vermeerderingsbedrijf, dat op meer dan 500 meter van het besmette bedrijf ligt, niet preventief hoeft te worden geruimd.

Aan dit bedrijf worden wel aanvullende voorwaarden gesteld. Het bedrijf wordt door de NVWA geblokkeerd en drie keer gescreend en het bedrijf moet iedere verandering van de gezondheid van het pluimvee direct aan de NVWA melden.

Het vleeskuikenbedrijf, dat op 50 meter afstand van het besmette bedrijf ligt, zal wel preventief worden geruimd. Bij iedere volgende situatie zal steeds opnieuw een individuele afweging worden gemaakt.

Tekst gaat verder onder tijdlijn.

Nieuwe aanpak

In de afgelopen jaren is het beleid bij hoogpathogene vogelgriepuitbraken geweest om pluimveebedrijven in een straal van 1 km rondom een besmet bedrijf te ruimen om zo verspreiding van het virus te voorkomen. Deze beleidslijn is gebaseerd op de vogelgriepuitbraken in 2003, waarbij verspreiding tussen bedrijven een grote rol
speelde.

Het ministerie heeft echter gekeken naar de mogelijkheid om met de opgedane ervaring van de afgelopen jaren in de bestrijding van vogelgriep, minder dieren preventief te
ruimen. De Europese bestrijdingsrichtlijn biedt daar de ruimte voor.

Onverantwoorde risico's

Of een bedrijf in het 1 km gebied ontzien kan worden van preventieve ruiming, zonder onverantwoorde risico's te nemen in de bestrijding van het virus, hangt uiteraard afvan de veterinair-epidemiologische situatie.

Om een bedrijf te kunnen ontzien is het van belang dat een dergelijk bedrijf zich niet in de buurt van een pluimveedicht gebied bevindt en dat er geen andere pluimveebedrijven in de buurt aanwezig zijn. Ook is de afstand tot het besmette bedrijf van belang. Bij een te beperkte afstand kan ongedierte, met name ratten, zich van het ene naar het andere bedrijf verplaatsen.

Tevens dient de bioveiligheid op het bedrijf in orde te zijn en wordt de snelheid waarmee de primaire besmetting is gemeld meegewogen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer