Pluimveesector hoopt op einde ophokplicht

Als de ophokplicht voor pluimvee aan het einde van deze maand niet wordt opgeheven, dan worden vrije-uitloopeieren afgewaardeerd tot scharreleieren. De pluimveesector kijkt samen met de retail over een mogelijke afzet van deze eieren in Nederlandse supermarkten voor een goede prijs.

Pluimveesector+hoopt+op+einde+ophokplicht
© Twan Wiermans

'We hopen dat de ophokplicht uiterlijk 30 maart afloopt', zegt voorzitter Eric Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. 'Zo niet, dan worden vrije-uitloopeieren afgewaardeerd vanwege de zestienwekentermijn.'

Dat scenario betekent een flinke schadepost voor pluimveehouders met vrije-uitloopkippen. In 2016 kwamen zij ook in de problemen, doordat de ophokplicht na een serie vogelgriepuitbraken 22 weken duurde. Dat was veel langer dan de regels voor vrije-uitloop toelaten. Daardoor werden vrije-uitloopeieren afgewaardeerd en afgezet op de markt voor scharreleieren of als industrie-eieren.

Worstcasescenario

Om een dergelijk worstcasescenario te voorkomen, is de pluimveesector momenteel met de retail in gesprek om te bezien of afgewaardeerde vrije-uitloopeieren in de Nederlandse supermarkt kunnen worden afgezet voor de prijs van vrije-uitloopeieren. 'Er komt wel duidelijk op de doosjes te staan dat het gaat om eieren van kippen die normaliter buiten lopen, maar vanwege de vogelgriep wat langer binnen hebben gezeten', aldus Hubers.

Het idee is niet nieuw. Engeland en Frankrijk gingen Nederland voor. In 2016 werd er ook in ons land met de retail over gesproken, maar toen was de tijd er nog niet rijp voor.

Kamerbrief

De sector hoopt dat het niet zover komt en dat er binnenkort een einde aan de ophokplicht komt. Minister Carola Schouten van LNV schreef deze week in een brief aan de Tweede Kamer te hopen dat dat de epidemische situatie zich zo gunstig ontwikkelt dat de ophokplicht op tijd kan worden ingetrokken.

'Dat betekent dat er geen nieuwe uitbraak moet komen en dat er geen dode wilde vogels gevonden worden met het hoogpathogene virus', verduidelijkt Hubers.

Deskundigen

De deskundigengroep komt binnenkort weer bij elkaar om over over de kwestie te praten. Schouten is ondertussen wel in overleg met de belangenpartijen als voorbereiding op een eventueel verstrijken van de zestienwekentermijn.

'Mochten er in bepaalde delen van het land toch nog bepaalde risico's zijn, dan willen we dat er wordt gekeken naar de mogelijkheid voor een regionale ophokplicht', zegt Hubers. Dat heeft wel de nodige haken en ogen. 'Zoiets is juridisch ingewikkeld en kan bij onze leden voor de nodige emoties zorgen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer