Pi%C3%A9train+verliest+terrein+bij+vleesconcepten
Achtergrond
© Frievar

Piétrain verliest terrein bij vleesconcepten

De Piétrain-eindbeer staat bekend om zijn vererving van uitstekende karkas- en vleeseigenschappen. Diverse concepten die mikken op afzet via slagers of in het hogere marktsegment, zetten dit vleesrijke varkensras in. Toch verliest de Piétrain wat terrein. Zeugen die magerder zijn en het houden van beren zijn daar debet aan.

Als ketenregisseur redeneert Frievar vanuit de klanten in de slagersmarkt. Die vragen om luxe varkens met een hoog uitsnijrendement. Met de Friverdi-zeug en een speciaal geselecteerde Piétrain als eindbeer wordt daaraan voldaan.

Frievar is een geïntegreerde keten waarin lekker, veilig en traceerbaar varkensvlees produceren centraal staat. Elke vermeerderaar in de Frievar-keten werkt met de Friverdi-zeug. Deze 'minder magere' zeug wordt door John Lorist uit Hemelum gefokt. Het is een driewegkruising van het Nederlands Landvarken (NL-lijn), de Yorkshire (Z-lijn) en het Noors Landvarken (L-lijn).

Intramusculair vet

'Bij deze laatste zeugenlijn is speciaal geselecteerd op de hoogste vererving van intramusculair vet', zegt Lorist. 'Zo brengen we een gewenste slachteigenschap via de moederkant binnen bij de Frievar-vleesvarkens.'

Bij de Piétrain-eindberen is prima te selecteren op vererving van intramusculaire vetaanzet

John Lorist, varkenshouder in Hemelum

Aan de kant van de eindbeer heeft de keten eveneens grip op vleeskwaliteit. 'Iedere vermeerderingszeug wordt geïnsemineerd met sperma uit de Frievar-beergroep. Dat is een speciaal geselecteerde groep TopSelect-eindberen, Piétrains, uit de TPI-categorie groei', licht Lorist toe. 'Beren waarvan de fokwaarde in de top zit en die extra intramusculair vet doorgeven.'

Onwetendheid

Op het gebied van eindberen in relatie tot de smaak van vlees is er nog veel onwetendheid, meent de varkenshouder. Hij signaleert een kennisleemte bij varkenshouders en koks over de smaakmaker, intramusculair vet. Piétrains geven nakomelingen met dikkere spieren en een hoger uitsnijrendement, terwijl de Duroc-nakomelingen hard groeien maar minder spier en spek aanzetten en meer vet tussen de spieren doorgeven.

'Om beide kwaliteiten te verenigen, kun je kiezen voor een compromis: een kruising tussen beide. Maar bij de Piétrain-eindberen is prima te selecteren op vererving van intramusculaire vetaanzet. Dat doet Topigs Norsvin voor de Frievar-beergroep.'

© Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer