Meer besmettelijke diarree-uitbraken varkenshouderij

Het aantal uitbraken van besmettelijke Porcine epidemische diarree (PED) in Nederland loopt op. Sinds 8 november 2017 zijn acht uitbraken vastgesteld, waarvan twee in januari 2018.

Meer+besmettelijke+diarree%2Duitbraken+varkenshouderij
© ZLTO

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) testte vorig jaar in totaal 58 bedrijven positief getest op PED. Omdat de ziekte de laatste jaren voortdurend aanwezig is in de Nederlandse varkenshouderij, spreekt de GD over een endemisch karakter. 'PED heeft zich gevestigd in de Nederlandse varkenssector.'

GD werkt aan een vergelijking van PED-virusstammen die nu in Nederland circuleren met die in andere landen zijn gevonden. Om goed overzicht te houden, is het van belang om PED-uitbraken te melden aan de Veekijker Varken van GD (tel. 0900-7100 000) en de Online Monitor voor dierenartsen.

Verdenking

Bij een verdenking van PED noemt GD het zinvol om de diagnose snel te stellen. De diagnose wordt gesteld door het PED-virus aan te tonen in mest of bij sectie. 'Een snelle diagnose betekent dat ook snel maatregelen mogelijk zijn', schrijft GD.

Varkenshouders kunnen zelf veel doen om besmettingen te voorkomen. Het blijft van groot belang om hygiënemaatregelen in acht te nemen en alert te blijven om insleep van PED te voorkomen. De betrokken organisaties hebben samen hygiëneprotocollen opgesteld. GD adviseert om deze scherp in acht te nemen.

Er zijn specifieke protocollen voor erfbetreders uit de primaire sector, dierenartsenpraktijken, voerlevering, veetransporteurs, mesttransport en stalbezoek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer