Checklist Bigvitaliteit beschikbaar

De checklist Bigvitaliteit is vanaf vandaag, 16 januari 2018, beschikbaar voor varkenshouders. Het is een praktische lijst met tips voor een betere bigoverleving.

Checklist+Bigvitaliteit+beschikbaar
© VIC Sterksel

De checklist is in opdracht van de Stuurgroep Bigvitaliteit opgesteld. Basis voor de checklist zijn de uitkomsten van een enquête die gehouden is door varkensdierenartsen op 84 zeugenbedrijven.
Wageningen UR en de betrokken varkensdierenartsen hebben de checklist Bigvitaliteit opgesteld. Met de checklist kan een varkenshouder samen met zijn dierenarts of voeradviseur aan de slag om de succesfactoren en de verbeterpunten op het eigen bedrijf inzichtelijk te maken.

Protocollen

Daarnaast zijn er drie protocollen opgesteld, namelijk voor hygiëne, opfokzeugen en zorg rond het werpen. Hierin staan tips die helpen bij het oppakken van de verbeterpunten. Alle tools tezamen helpen varkenshouders om ook in 2018 intensief te werken aan vitale biggen.

De checklist geeft inzicht in de verbeterpunten op het bedrijf. De focus ligt daarbij op een goede gezondheid van zeugen en biggen, management voor en na het werpen, huisvesting in de kraamstal, voeding en huisvesting van guste en dragende zeugen en opvang en adaptatie van opfokzeugen.

Processen

De protocollen bevatten praktische handvaten en gaan in op wat een wenselijke stalsituatie is of wat gewenste processen en handelingen zijn. De varkenshouder kan hiermee samen met zijn adviseur en/of dierenarts een verbeterplan maken voor het eigen bedrijf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer