Meer+slingerzieke+en+%27speendiarree%27+in+najaar+bij+vleesvarkens
Nieuws
© Berrie Klein Swormink

Meer slingerzieke en 'speendiarree' in najaar bij vleesvarkens

Van alle diagnoses die varkensdierenartsen stellen gaat het in drie tot zes procent van de gevallen over slingerziekte en 'speendiarree'. Opvallend is dat bij vleesvarkens van beide ziekten het aantal meldingen in zowel het najaar van 2016 als dat van 2017 verdubbelde naar 10 procent

Zowel Slingerziekte als 'speendiarree' worden veroorzaakt door E.coli'. Het zijn aandoeningen die meestal (95 procent) gespeende biggen treffen, maar soms (gemiddeld 5 procent) ook opgelegde vleesvarkens. Als verklaring noemt GD de bekende risicofactoren, zoals een lage staltemperatuur of tocht, die treden in het najaar bij vleesvarkens mogelijk meer op de voorgrond treden.

Invloed voer

De voersamenstelling kan ook effect hebben op het optreden van slingerziekte en speendiarree, bijvoorbeeld het ruw vezel-gehalte en de hoeveelheid en kwaliteit van het eiwit. Het is interessant om na te gaan of in vleesvarkensvoer in het najaar veranderingen optreden qua samenstelling, bijvoorbeeld door gebruik van andere grondstoffen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  26° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  28° / 13°
  10 %
Meer weer