Biggenuitval nagenoeg stabiel op 13,6 procent

De uitval van biggen in de Nederlandse varkenshouderij is met 13,6 procent in 2016 nagenoeg stabiel gebleven aan de biggenuitval in 2015. De sector werkt in een plan van aanpak aan een betere vitaliteit van de biggen.

Biggenuitval+nagenoeg+stabiel+op+13%2C6+procent
© Fransen Gerrits

Toen bedroeg de uitval 13,5 procent. Dit blijkt uit gegevens van Agrovision in opdracht van de stuurgroep Bigvitaliteit. De sector varkenshouderij verwacht dat de uitvoering van het plan van aanpak 'Verlaging biggenuitval' die eind 2016 is gestart, de komende jaren tot concrete resultaten zal leiden.

In het plan van aanpak staan activiteiten gericht op de korte maar veelal ook op de middellange en langere termijn. Een van de activiteiten is het doen van onderzoek naar de factoren die van invloed zijn op biggenuitval. In de eerste helft van 2017 is hiervoor een enquête uitgevoerd onder bijna honderd zeugenhouders.

Bijeenkomsten over bigvitaliteit

De eerste resultaten van de enquête worden nu besproken met zowel varkenshouders, hun adviseurs en dierenartsen. Ook zijn in de tweede helft van 2017 de eerste kennisbijeenkomsten opgestart om bigvitaliteit te bespreken met varkenshouders. Daarnaast verleent de stuurgroep medewerking aan themabijeenkomsten waarin bigvitaliteit centraal staat.

De Stuurgroep Bigvitaliteit vertegenwoordigt de hele varkenssector. Dit zijn: Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Vereniging Biologische Varkenshouders (VBV), varkensfokkerijorganisaties (Topigs Norsvin, PIC, DanAvl), dierenartsen (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde), de diervoederindustrie (Nevedi), de veehandel (Vee en Logistiek Nederland, V&LN), vleesverwerkende bedrijven (Centrale Organisatie Vleessector) en de Dierenbescherming.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer