Meer varkenshouders stappen over op SPF

In de zeugen- en vleesvarkenshouderij groeit het aantal bedrijven dat vrij is van specifieke ziektekiemen (SPF). Nieuwbouw, verbouw of uitbreiding wordt vaak aangegrepen om die stap te maken.

Meer+varkenshouders+stappen+over+op+SPF
© De Snuitgeverij

Een SPF-bedrijf worden vraagt veel inspanning en een horizon van anderhalf jaar, schetst Rick Janssen van De Varkenspraktijk in Someren. Door de slechte situatie in de varkenshouderij in 2015 en 2016 belandden plannen daartoe veelal in de ijskast, maar die worden nu weer opgestart. Bij De Varkenspraktijk gaat het om zeker vier bedrijven die tussen nu en een jaar overschakelen.

De meeste bedrijven die overgaan op SPF, passen depop-repop toe, waarbij het bedrijf wordt leeggedraaid en herbevolkt met zeugen die vrij zijn van de ziektes APP, Mycoplasma, PRRS en Vibrio.

Opnieuw uitbraak

Janssen behandelde dinsdag tijdens het Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid in Eindhoven een case van een SPF-bedrijf dat na drie jaar vrij te zijn geweest, werd geconfronteerd met een PRRS-uitbraak. Door een strakke interne biosecurity, aangepast vaccinatieprotocol en tijdelijk sluiten van bedrijf van aanvoer (LCH) werd het bedrijf met drieduizend zeugen weer vrij van PRRS.

'Bedrijven die voor een SPF-status gaan, zouden mijns inziens zeker na moeten streven om PRRS-vrij te blijven. Dat is mogelijk, maar niet eenvoudig', stelt Janssen.

Ruimen

Gerrit Bronsvoort, SPF-varkenshouder in het Duitse Casekow, heeft ervaring met SPF-koppels die weer besmet raken met PRRS. 'Als saneren niet werkt, ruimen we. Dat kost veel geld, maar dat is in drie jaar terugverdiend.'

Bronsvoort noemt SPF een voorwaarde om te produceren. 'Je bestaansrecht als producent hangt af van je kostprijs. Op dat eerste heb je geen invloed, op dat tweede wel.' Met name bij vleesvarkens maakt de SPF-status het grootste verschil. Volgens de ondernemer is een daggroei van 1.200 gram mogelijk.

Toeslag

De varkens van Bronsvoort zijn vrij van PRRS, APP, Mycoplasma en schurft. Voor het SPF-vrij zijn ontvangt hij een toeslag van 9 euro per dier boven op de Weser Ems-notering. In het voormalige Oost-Duitsland startte de omschakeling naar SPF rond het jaar 2000. Inmiddels heeft de helft van de bedrijven daar de status SPF.

Onlangs berekenden ABAB, DLV Advies, Dierenartsenpraktijk Lintjeshof en Topigs dat het niet benutten van de genetische potentie van vleesvarkens (de daggroei) de varkenshouderij jaarlijks 100 miljoen euro kost. Als belangrijkste oorzaak noemen zij de gezondheid op de bedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer