Stuurgroep 'Bigvitaliteit' komt met checklist

Waarom blijven op het ene varkensbedrijf meer biggen leven dan op het andere. Stuurgroep Bigvitaliteit komt begin volgend jaar met een checklist voor varkenshouders om de biggenuitval te verlagen.

Stuurgroep+%27Bigvitaliteit%27+komt+met+checklist
© VIC Sterksel

Dit jaar zijn middels enquêtes de kritische succesfactoren die leiden tot een lage biggensterfte in beeld gebracht. 'Het is maatwerk', stelt beleidsmedewerker Jos Peerlings van POV.

De eerste resultaten van de enquête worden nu besproken met varkenshouders, hun adviseurs en dierenartsen. Ook zijn inmiddels de eerste kennisbijeenkomsten opgestart om bigvitaliteit te bespreken met varkenshouders.

Daarnaast verleent de stuurgroep medewerking aan themabijeenkomsten waarin bigvitaliteit centraal staat.

Verder wordt gewerkt aan een checklist, waarmee varkenshouders worden geconfronteerd met eventuele verbeterpunten op hun bedrijf.

Biggenuitval 2016 nagenoeg gelijk

De biggenuitval in 2016 is nagenoeg gelijk gebleven aan de biggenuitval van het jaar daarvoor. Over 2016 is de biggenuitval uitgekomen op 13,6 procent. Dit blijkt op basis van gegevens van Agrovision in opdracht van de stuurgroep Bigvitaliteit.

Over 2015 bedroeg de biggenuitval 13,5 procent. De verwachting is dat de uitvoering van het plan van aanpak die eind 2016 is gestart, de komende jaren tot concrete resultaten zal leiden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer