Ingenieurs noemen rivierverruiming Varik veilig

Bij alle maatregelen die worden voorgesteld aan de rivierverruiming bij Varik en Heesselt wordt voldaan aan de wettelijke eisen voor waterveiligheid. Dat zegt ingenieursbureau Sweco in reactie op eerdere berichten op nieuweoogst.nu.

Ingenieurs+noemen+rivierverruiming+Varik+veilig
© Eigen Foto

Sweco publiceerde eerder een rapport over de effecten van de ingrepen die mogelijk zijn om hoogwaterstanden langs de Waal bij Varik ook in de toekomst de baas te blijven. 'We onderzoeken meerdere varianten voor dijkversterking en rivierverruiming en combinaties daarvan. Bij geen van die varianten staat de waterveiligheid ter discussie', verzekert Sweco-woordvoerder Karin Groendijk.

Een oplossing is de aanleg van een binnendijkse hoogwatergeul, waardoor Varik en Heesselt in een zogeheten dorpspolder komen te liggen. Het Sweco-rapport waarschuwt dat mocht het toch misgaan met de waterkeringen, het gebied erachter snel vol zal lopen en er grote stroming zal ontstaan. Dat geeft veel schade en bemoeilijkt een eventuele evacuatie. Bij dijkverhoging en vergroting van het stroombed van de Waal is dat risico volgens het rapport kleiner.

Doorbraak

Volgens Groendijk is de kans op een doorbraak langs zo'n geul echter klein. 'Juist omdat de gevolgen van een mogelijke dijkdoorbraak worden meegenomen, wordt rond de nieuwe dorpspolder een hogere normeringsklasse voorgesteld. Door de geul kunnen hoogwatersituaties ook juist beter worden verwerkt. Daarnaast worden er twee bruggen voorgesteld in plaats van één en is evacuatie zo goed mogelijk.'

Groendijk erkent dat het risico op overstroming niet is uit te sluiten.'Ondanks de nieuwe normen voor de dijken en het realiseren van een hogere normklasse voor de dijken rond de dorpspolder is de kans op een dijkdoorbraak nooit helemaal nul.'

Evacuatieplan

Bij extreem hoog water kan er volgens Sweco een situatie ontstaan dat er toch sprake is van een dreigende situatie waarbij het risico op een dijkdoorbraak groter wordt. 'Er is een evacuatieplan dat wordt geactiveerd als er een dreigende situatie ontstaat zoals in 1995. In dat geval wordt ingezet op preventieve evacuatie. Dit adviseren wij ook voor de toekomstige situatie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer