Hoogwatergeul Varik kost half miljard extra

Aanleg van een hoogwatergeul tussen Varik en Heesselt kost waarschijnlijk een half miljard euro meer aan investerings- en beheerkosten dan de andere oplossingen die voor dit gebied zijn bedacht.

Hoogwatergeul+Varik+kost+half+miljard+extra
© Eigen Foto

Met die waarschuwing komt Frank Spaargaren, oud-topambtenaar van rijkswaterstaat, aan de Tweede Kamercommissie van Infrastructuur en Milieu. Hij stelt dat de investeringskosten tenminste 200 miljoen hoger liggen dan bij de andere varianten om hoogwateroverlast langs de Waal bij Varik de baas te blijven. De kosten om het waterwerk de komende vijftig jaar te onderhouden en eventueel aan te passen, bedragen nog eens 250 miljoen euro.

Marge

Spaargaren zegt de berekeningen te hebben ingezien die zijn opgesteld door de projectgroep. 'En die lijken op wat details na te kloppen. De marge aan de bovenkant is ongeveer 50 miljoen euro. De kosten voor het bovenstroomse inlaatwerk zijn er bijvoorbeeld nog niet in meegenomen.'

Eerder gaf ingenieursbureau Sweco al toe dat de hoogwatergeul alleen de normen voor waterveiligheid kan halen als extra maatregelen worden getroffen. Uit het Sweco-onderzoek blijkt ook dat de andere varianten langs de Waal makkelijker voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. Dat is met name verhoging van de huidige dijken in combinatie met verruiming van de uiterwaarden.

Gezichtsverlies

Spaargaren, die onder andere 18 jaar betrokken was bij de Deltawerken in Zeeland en Zuid-Holland, is zeer kritisch op het project in Gelderland. 'De hoogwatergeul draagt niet bij aan de robuustheid en veiligheid van het riviersysteem. Essentiële onderdelen zijn niet of onvoldoende uitgewerkt.' Hij vraagt zich af of de politiek de moed heeft er nog vanaf te zien. 'Politici houden niet van gezichtsverlies.'

Op 23 november is de Kamercommissie I en M voor het eerst bij elkaar na de installatie van het nieuwe kabinet. Het is nog niet zeker dat het project dan aan de orde komt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer