Hoogwatergeul Varik blijkt onveilig

Ontwikkeling van een hoogwatergeul langs de Waal bij Varik en Heesselt maakt het gebied sterk onveilig voor bewoners. Dat blijkt uit onderzoek van ingenieursbureau Sweco in het kader van de Milieu Effecten Rapportage.

Hoogwatergeul+Varik+blijkt+onveilig
© Eigen Foto

Als de geul wordt ingezet, stijgt het water te snel en wordt de stroming te sterk om bewoners nog veilig weg te krijgen. Het opkomend rivierwater kan er in korte tijd tot 7 meter boven het reguliere peil stijgen, met een stijgsnelheid tot 2,5 meter per uur.

Bewoners kunnen door instortingsgevaar en wegspoelende wegen dan niet in hun huizen blijven en zijn voor evacuatie op hulp van anderen aangewezen. Door de sterke stroomsnelheid is zo'n evacuatie haast ondoenlijk. 'Er zal dan ook sprake zijn van een groot aantal dodelijke slachtoffers', voorspellen de specialisten van Sweco.

Waterkering

De zogeheten dorpspoldervariant, een hoogwatergeul met waterkering en ruimte voor landbouw of natuur, wordt zo uit het oogpunt van veiligheid hoogst risicovol. De veiligheid kan alleen nog verbeteren als de waterkering doorbraakvrij wordt gemaakt of alle bewoners al in een heel vroeg stadium worden geëvacueerd.

Meer perspectief voor de veiligheid bieden varianten met traditionele dijkverhoging, al dan niet in combinatie met buitendijkse verruiming van het stroombed. Dat geeft bij hoogwateroverlast gelegenheid om daar de veiligheid op te zoeken. Grootschalige evacuatie is dan later echter waarschijnlijk toch nog nodig, waarschuwt Sweco.

De bevindingen van Sweco betekenen een steun in de rug voor de plaatselijke bevolking. Volgens bestuurder Arjen van de Geijn van de LTO-afdeling Neerijnen is er geen draagvlak voor een hoogwatergeul onder de lokale bewoners en de landbouw. Het plan heeft namelijk grote gevolgen voor burgers en boeren. Een deel van hen zal moeten verkassen en veel kostbare landbouwgrond gaat verloren.

Steun

'Wij willen die geul helemaal niet. Het is mooi dat we nu steun krijgen uit een andere richting. Het Sweco-rapport bevestigt nog eens dat het ook uit oogpunt van veiligheid geen goed idee is', stelt Van de Geijn vast. Hij vindt dat gemeente Neerijnen, waterschap en provincie nog eens goed moeten nadenken voordat een voorkeursvariant wordt gepresenteerd.

'Een landbouwvariant samen met een hoogwatergeul is te duur, een geul in combinatie met natuur maakt het gebied te nat en dus voor de landbouw niet meer interessant om er te boeren. En een dorpspolder maakt het nu dus voor de bewoners te riskant.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer