Uienafzet loopt vlot, voorraad nog wel groot

Akkerbouwers hebben nog grote voorraden uien, alhoewel de afzet voorligt op schema. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

Uienafzet+loopt+vlot%2C+voorraad+nog+wel+groot
© Koos van der Spek

Op 1 februari van dit jaar was de uienvoorraad bij telers 8 procent groter dan een jaar geleden en stak deze 4,4 procent boven het vijfjarig gemiddelde uit. Van de uien die in opslag liggen, is ongeveer een kwart verkocht en dus nog 75 procent vrij.

De 'vrije' voorraad is 7,2 procent groter dan het afgelopen seizoen. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde hebben uientelers 3,2 procent meer in voorraad. Bij gele uien is het percentage vrij hoger dan bij de rode variant. Van de rode uien is 47 procent al verkocht, tonen de VTA-cijfers, terwijl dat percentage bij de gele soortgenoot op 21 procent ligt.

Helft oogst

Uit de voorraadinventarisatie blijkt verder dat akkerbouwers ongeveer 50 procent van hun oogst hebben afgeleverd. Dit wijkt nauwelijks af van voorgaande jaren, toen telers op 1 februari ook ongeveer de helft al kwijt waren.

Tegelijkertijd hebben akkerbouwers dit seizoen 12,3 procent meer uien afgeleverd dan in het afzetjaar 2016-2017. 'Dat er dit seizoen absoluut fors meer is afgeleverd, sluit aan bij het beeld van de goedlopende export', stelt de VTA.

Statistieken van KCB en GroentenFruit Huis laten zien dat de uitvoer tot en met week 4 van 2018 op ruim 755.000 ton ligt. Op dezelfde peildatum van 2017 was de export nagenoeg 678.000 ton groot.

Volgens verwachting

Leo de Jonge, lid van de handelscommissie uien van VTA, noemt de uitkomst van de inventarisatie niet verrassend. 'Vooraf was immers bekend dat er een groter areaal en hogere opbrengsten per hectare waren.'

Dat leden van de VTA 12,3 procent meer uien hebben afgeleverd, noemt De Jonge een goed teken. Volgens hem is van de meeropbrengst meer dan een evenredig deel weg en ligt de afzet op schema met de 50 procent van de oogst die al is afgeleverd. In andere jaren is doorgaans ook de helft van de uien begin februari al afgezet naar de handel.

180 akkerbouwers

Aan de voorraadinventarisatie van VTA doen 180 akkerbouwers mee. Zij zijn volgens De Jonge representatief voor de ongeveer vierduizend uientelers die Nederland telt.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte twee weken geleden de definitieve oogstcijfers van uien bekend. De Nederlandse productie in 2017 ligt op 1,32 miljoen ton. Dat is 10 procent meer dan in 2016, toen akkerbouwers 1,19 miljoen ton rooiden. De 8 procent grotere voorraad en de 12,3 procent grotere levering van VTA komen nagenoeg overeen met de 10 procent van het CBS.

Natte najaar

Ten opzichte van de raming (1,45 miljoen ton voor 2017) viel de definitieve uienoogst 9 procent lager uit. Dit komt doordat de gemiddelde hectareopbrengst achterbleef bij de verwachting, deels doordat vanwege het natte najaar percelen niet konden worden gerooid. De gemiddelde hectareopbrengst voor 2017 had het CBS ingeschat op 55,7 ton, in werkelijkheid is het 50,6 ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer