CDA stelt Kamervragen over oogstramingcijfers

De Kamerleden Jaco Geurts en Joba van den Berg van het CDA willen van de ministers Eric Wiebes en Carola Schouten weten wat zij vinden van de impact van de CBS-cijfers op de afzet van met name uien.

CDA+stelt+Kamervragen+over+oogstramingcijfers
© DIRK HOL

De CDA-Kamerleden hebben gisteren schriftelijke Kamervragen ingediend na berichten over lage uienprijzen vanwege de oogstraming door het CBS. Diverse uientelers hebben kwaad gereageerd op de correctie die het CBS doorvoerde op eerder gepubliceerde oogstcijfers. De uienoogst in Nederland blijkt uiteindelijk bijna 200.000 ton lager.

Geurts en Van den Berg vragen de ministers onder meer hoe het kan dat keer op keer de uienoogst naar beneden wordt bijgesteld. Vrijwel elk jaar is sprake van een negatieve aanpassing. Ook willen zij weten of er inzicht is in welke impact de CBS-cijfers uiteindelijk hebben op de prijsvorming.

Boetes

Tot slot wijzen ze op de verplichting om deel te nemen aan de oogstraming van het CBS. Zij vragen Wiebes en Schouten om aan te geven hoeveel procent van de akkerbouwers meewerken en hoeveel boetes vanaf 2016 daadwerkelijk zijn uitgedeeld.

De reactie van de bewindslieden op deze Kamervragen wordt binnen drie weken verwacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer