'Oogstramingscijfers CBS werken marktverstorend'

Vakgroepvoorzitter Jaap van Wenum van LTO Akkerbouw plaatst vraagtekens bij nut en noodzaak van de oogstraming voor akkerbouwgewassen door het CBS.

Van Wenum reageert op de commotie die is ontstaan na de correctie die het CBS doorvoerde op de eerder gepubliceerde oogstramingen. Met name de uiteindelijke uienoogst blijkt 12 procent lager dan de prognose van eind oktober 2017.

'Op deze manier werken de CBS-cijfers marktverstorend en dat is geen goede zaak. Inmiddels is de helft van de uienoogst al verkocht en daardoor kunnen uientelers niet meer optimaal profiteren van een marktsituatie die anders is dan aanvankelijk gedacht', aldus Van Wenum.

Voedselzekerheid

Van Wenum vindt het vreemd dat de Europese Unie de akkerbouwsector via het CBS verplicht om mee te werken aan een oogstraming. 'Dat is ooit ingesteld vanuit het oogpunt van voedselzekerheid in Europa, maar dat is al lang niet meer aan de orde en zeker niet voor uien.'

LTO ageerde eerder al tegen de Europese verplichting om oogstramingen te publiceren. 'Wij gaan dit opnieuw Europees aankaarten binnen onze belangenorganisatie Copa Cogeca en hopen dat we de Europese Unie kunnen overtuigen.'

Zelf regie houden

Overigens benadrukt de akkerbouwvoorman dat hij geen problemen heeft met het verstrekken van marktinformatie. 'Natuurlijk zijn we ook voor een transparante markt. Maar wij moeten dat als sector meer zelf kunnen organiseren en zelf de regie houden. Het inventariseren van voorraden zoals een organisatie als VTA dat doet is een hiervan een mooi voorbeeld.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer