Ui+van+de+toekomst+heeft+meer+smaak+en+kleur
Nieuws
© Haijo Dodde

Ui van de toekomst heeft meer smaak en kleur

De ui van de toekomst heeft een sterke huid, goede resistenties, is hoogrond en kiemrustig, heeft één kern en bij voorkeur zijn er meer smaken en kleuren beschikbaar.

Wim Waterman van sorteer- en verpakkingsbedrijf Waterman Onions in Emmeloord stelde onlangs in een inleiding over 'De ui van de toekomst' dat er naast kwaliteit behoefte is aan meer variatie in het uiensortiment.

'Meer smaken van zoet tot de scherpte van sjalotten is zeker gewenst. Verder zien we in de afzet dat er naast geel meer vraag komt naar natuurlijk rood, maar ook naar witte uien. Met name Zuid-Europa is daarin geïnteresseerd.'

Huid

De huidvastheid is volgens Waterman een belangrijk kwaliteitsaspect voor uien. 'Eigenlijk zou de huid van leer moeten zijn, sterk en elastisch onder alle omstandigheden. Uientelers kunnen zelf veel doen om kale uien te voorkomen. Zoals op tijd oogsten en zorgen dat ze niet extreem hoeven te drogen.'

De ondernemer roept uienveredelaars op om zich vooral te focussen op resistenties tegen onder meer valse meeldauw en botrytis. 'Ook meer natuurlijke kiemrust is gewenst. De discussie rond MH (maleïne hydrazide) heeft ons flink doen schrikken en zal op termijn vast en zeker weer terugkomen.'

Vorm

Voor wat betreft vorm pleit Waterman voor hoogronde uien, vanwege de efficiëntie in snijderijen. 'Verder zoeken we met name voor de verwerking tot uienringen specifiek naar uienrassen met inwendig een enkele kern.'

Over de uienteelt in het algemeen zegt de uienverwerker dat hij ervan uitgaat dat telers meer kiezen voor een specifiek segment en de afzet die daarbij hoort. Verder vindt hij het zonde dat nog regelmatig met zorg geteelde uien in de bewaring worden verknoeid. 'Wij hopen dat de uienteler van de toekomst vaker kiest voor kistenbewaring.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
Meer weer