Keuze+jong%2D+of+oudros%C3%A9+verschilt+per+bedrijf
Achtergrond
© Ruben Meijerink

Keuze jong- of oudrosé verschilt per bedrijf

De rosékalverhouderij is op te delen in de segmenten jongrosé en oudrosé. Jongrosé maakt de meeste opgang, maar ook voor oudrosé is markt. Wat het beste past, verschilt per bedrijf en ondernemer.

Rosékalverhouders kiezen om uiteenlopende redenen voor jong- of oudrosé. Toen ze plannen maakten voor kalverhouderij, stond het voor Vincent en Mireille Aarnink snel vast dat het jongrosé moest worden.

'Een groot deel van het werk in de kalverstallen komt op mij neer', vertelt Mireille Aarnink. 'Van stierengedrag moet ik niet zoveel hebben. 'Onder andere daarom hebben we voor jongrosé gekozen. Die kalveren worden niet ouder dan acht maanden. Dan hebben de stieren nog niet zoveel praatjes.'

Geen duur quotum

Vincent en Mireille hebben in het Overijsselse Schalkhaar een bedrijf met 100 melkkoeien en 540 rosékalveren. Met vleeskalveren zijn ze gestart in 2012.

Met groepshuisvesting zijn we minder gebonden aan vaste tijden

Mireille Aarnink, rosékalverhouder

'We wilden ons bedrijf verder ontwikkelen. Meer melkkoeien zou naast een nieuwe stal onder meer een investering in duur melkquotum met zich meebrengen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar andere mogelijkheden. De kalverhouderij sprak ons aan; ook omdat we als melkveehouder al bekend zijn met de opfok van kalveren.'

Er staan nu drie stallen voor rosékalveren. Vincent bouwde ze zelf in 2012, 2013 en 2014 in een tempo van één stal per jaar. Elke stal biedt ruimte aan 180 kalveren. Eén stal is ingericht als opfokstal. Daar vangt Mireille de dieren op, als ze arriveren. Na drie maanden verhuizen ze allemaal naar een van de twee afmeststallen waar ze bijna een half jaar verblijven.

Groepshuisvesting

De opfokstal is uitgevoerd met vier grote hokken die elk plek bieden aan 45 kalveren. 'De meeste rosékalverhouders vangen de kalveren de eerste tien dagen op in individuele boxen. Wij hebben gekozen voor groepshuisvesting met drinkautomaten', vertelt Aarnink.

'Groepshuisvesting sprak ons meer aan. Daar komt bij dat we bij het melkvee werken met melkrobots. Dat maakt ons flexibel qua tijdsindeling. Als we bij de kalveren zouden kiezen voor individuele huisvesting, zouden we weer meer gebonden zijn aan vaste tijden.'

Of er veel verschil is in arbeidsbehoefte tussen individuele en groepshuisvesting, betwijfelt Aarnink. 'Zowel bij huisvesting in boxjes als bij groepshuisvesting heb je veel werk als er nieuwe kalveren op het bedrijf arriveren. 'Meestal arriveren nieuwe kalveren 's nachts. We doen ze dan meteen een halsband om en brengen ze een voor een naar de kalverdrinkautomaat, waar ze 1,5 liter melk krijgen.'

Minimaal 50 kilo

De kalverhouders kiezen bewust voor het opzetten van kalveren die minimaal 50 kilo wegen. 'Bij groepshuisvesting kun je de mest van individuele kalveren niet beoordelen. Starten met sterke en gezonde dieren is daardoor extra belangrijk.'

De Aarninks werken alleen met kalveren die afkomstig zijn uit Nederland of Duitsland. 'Omdat we ook melkvee hebben, zijn we extra voorzichtig. We willen voorkomen dat we met kalveren ongewenste ziekteverwekkers binnenhalen.'

Over de opbrengsten van hun kalvertak zijn de ondernemers tevreden. Momenteel is de opbrengstprijs voor jongrosékalveren met ruim 4 euro per kilo uitstekend. 'We werken voor eigen rekening en risico. Door de jaren heen hebben we met jongrosé een aanvaardbaar saldo kunnen draaien.'

Uitbreidingsplannen

Omdat de kalverhouderij in alle opzichten goed bevalt, maken Mireille en Vincent momenteel plannen om het aantal jongrosékalveren op hun bedrijf uit te breiden.

'Toen we de eerste stallen bouwden, hielden we er nog rekening mee dat we ze konden ombouwen tot stallen voor melkvee. Nu doen we dat niet meer. Kalverhouderij past prima binnen ons bedrijf.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer