Kalverhouder geblokkeerd vanwege diazinon

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar het gebruik van het middel diazinon op een kalverhouderij op de Veluwe. Het gaat om een vleeskalverbedrijf met zo'n 560 dieren.

Kalverhouder+geblokkeerd+vanwege+diazinon
© Nieuwe Oogst

De NVWA heeft het bedrijf voorlopig geblokkeerd. Bij afvoer naar het slachthuis worden de vleeskalveren nader onderzocht. Aanleiding tot het onderzoek is een anonieme melding over illegale toediening van een middel. Inmiddels zijn monsters van haren van de kalveren genomen.

Uit de analyses van de monsters blijkt dat daarin een werkzame stof voorkomt waarvan in Nederland geen geregistreerd diergeneesmiddel voor runderen op de markt is. Het gaat om de stof diazinon. Deze stof komt in Nederland alleen voor in een diergeneesmiddel dat is toegestaan bij niet-melkgevende schapen om de aandoening myasis te bestrijden.

Voorlopig geblokkeerd

Op basis van deze analyses is het bedrijf voorlopig geblokkeerd. Er mogen geen kalveren worden afgevoerd voor de slacht. Eerst moet extra onderzoek naar deze stof worden gedaan.

Als de kalveren bij slachting positief worden getest op deze stof boven de maximum toegestane limiet, wordt het vlees afgekeurd en vernietigd. Dat om te voorkomen dat het in de voedselketen terecht komt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer