'Kalveren zijn toch echt ons ding, hè'

Over twee weken komen duizend kalveren in de nieuwe MDV-stal van Adri en Myriam Schoenmakers in Baarle-Nassau. Ze zijn blij dat de stal er staat. 'Kalveren zijn toch echt ons ding, hè', zegt Myriam Schoenmakers.

%27Kalveren+zijn+toch+echt+ons+ding%2C+h%C3%A8%27
© Peter van Houweling

Er moet nog van alles gebeuren, zo vlak voor de open dag op zaterdag 25 november. Maar de familie Schoenmakers maakt toch tijd vrij om alvast te vertellen hoe de nieuwe MDV-stal tot stand is gekomen.

Tot 2004 had het echtpaar in enkele grote stappen samen een goed draaiende kalverhouderij opgebouwd. Daarna volgende een periode zonder investeringen in nieuwe stallen, maar wel in grond en machines. De ondernemers vroegen wel een vergunning aan voor uitbreiding met een nieuwe stal voor duizend witvleeskalveren. De gemeente verleende de bouwvergunning, maar van bouwen kwam het lange tijd nog niet.

Gediscussieerd

'We hebben veel gediscussieerd wat we zouden doen', vertelt Adri Schoenmakers. Verschillende opties kwamen aan de orde, zoals een aardappelloods bouwen in plaats van de stal of een caravanstalling. Maar de ondernemers bleven bij hun oorspronkelijke plan van de kalverstal. 'Kalveren zijn toch echt ons ding, hè', zegt Myriam Schoenmakers.

Ik heb voor het eerst iets gekocht wat ik niet ken: een biologische luchtwasser

Adri Schoenmakers, kalverhouder in Baarle-Nassau

Drie jaar later paste gemeente Baarle-Nassau het bestemmingsplan aan. In het aangepaste plan was de stal ingetekend op een groter bouwblok. De bouwadviseur van Schoenmakers adviseerde om een vergunning aan te vragen voor zevenhonderd rosékalveren plus opslag of voor 850 witvleeskalveren. De gemeente keurde die aanvraag direct goed.

PAS

In 2015 besefte het echtpaar na een bezoek aan de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij dat er veel ging veranderen. Zo zou op 1 juli de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) in werking treden.

Als de ondernemers daadwerkelijk de nieuwe stal wilden bouwen, was haast nodig. Ze schakelden snel en zetten alle procedures in gang om te kunnen bouwen. Ze kregen 150 kalverrechten, die vanwege de PAS nodig waren. Ze liepen er echter tegenaan dat de investeringen hoog zouden oplopen, onder andere vanwege een dure luchtwasser. Wat moesten ze doen?

Cancelen

De kalverhouders overwogen alles te cancelen. Maar na gesprekken met adviseurs besloten ze te kiezen voor een stal die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Dat betekende dat extra investeringen nodig waren, zoals in milieu, dierenwelzijn, fijnstof, ammoniakemissie en veiligheid. In de nieuwe stal krijgen de kalveren 1,8 vierkante meter ruimte en een biomassakachel zorgt voor de verwarming en vloerverwarming.

Ook de bestaande stallen worden al verwarmd met een houtkachel, maar de nieuwe voldoet aan alle nieuwe milieueisen en heeft bovendien een fijnstoffilter. De nieuwe kachel gaat het hele bedrijf verwarmen.

Fiscale voordelen

Dankzij de fiscale voordelen die gelden voor een MDV-stal, kwamen de kosten niet hoger uit dan van een gangbare stal. Een van de fiscale faciliteiten is dat de ondernemer op zo'n stal de eerste vijf jaar onbeperkt mag afschrijven.

In de stal komt een biologische luchtwasser. Het is de eerste kalverstal waarin zo'n luchtwasser komt. 'Ik heb voor het eerst iets gekocht wat ik niet ken', zegt Adri Schoenmakers.

Avontuur

De luchtwasser is nog wel een avontuur. Want het is de vraag of een biologische luchtwasser werkt in een kalverstal. Het is onbekend of de uitstoot voldoende is om de bacteriën in de luchtwasser continu aan de gang te houden. Bovendien krijgen de bacteriën helemaal geen voeding als de stal na een ronde een week leeg staat tot de nieuwe kalveren erin komen. Daarna volgt een periode met nauwelijks uitstoot als de nieuwe jonge kalveren in de stal staan.

De luchtwasser komt in de stal, niet erachter. 'Er hoefde alleen maar een spant bij.'

Omwonenden

De dialoog met omwonenden verliep goed. Er kwamen veel vragen, maar geen weerstand. Een buurvrouw wilde een groenstrook die de stal aan haar zicht onttrekt. Schoenmakers zegde die toe. Toch maakte ze bezwaar bij de gemeente. Hij nam gelijk contact met haar op. 'Haar bezwaar was tegen de gemeente bedoeld omdat de groenstrook niet in de stukken voorkwam. Ze zei: 'Ik vertrouw jullie wel, maar ik wil een antwoord van de gemeente.'

Schoenmakers heeft al 50 hectare extra mestafzet geregeld voor de uitbreiding. Hij zet alle mest zelf in de regio af, op eigen grond, op huurland en op land van eigenaren waarvoor hij alle werkzaamheden doet, in ruil voor mestafzet. In totaal heeft hij nu 115 hectare voor mestafzet. Zo'n 80 procent van die mest rijdt hij ook zelf uit.

Open dag

Het echtpaar is blij dat na de open dag op zaterdag 25 november kalveren in de nieuwe stal kunnen. 'We hebben lang getwijfeld, maar we zijn nu blij dat de stal er staat.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  31° / 15°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
Meer weer