Marge+moet+keuze+bepalen+voor+jong%2D+of+oudros%C3%A9
5 vragen
© Jos Thelosen

Marge moet keuze bepalen voor jong- of oudrosé

Bij de ene rosévleeskalverhouder past productie van jongrosé het best, terwijl op een ander bedrijf oudrosé beter past. 'Ondernemers moeten die keuze maken op basis van bedrijfsomstandigheden, marktperspectieven en persoonlijke voorkeuren', stelt Onno Hidding van de Pali Group.

Waarom moeten rosévleeskalverhouders kiezen?

'Jong- en oudrosé zijn twee verschillende kalfsvleesproducten voor verschillende afzetmarkten. Het verschil ontstond door een Europese bepaling die aangeeft dat vlees van een kalf tot acht maanden mag worden verkocht als kalfsvlees. Jongrosé is kalfsvlees met een kostprijs en smaakbeleving die zich onderscheiden van kalfsvlees uit de blankvleeshouderij.'

Wat is een goede markt voor jong rosé?

'Duitsland in het bijzonder. Grote afnemers daar zijn zorginstellingen die behoefte hebben aan kalfsvlees met een voorspelbare kostprijs. Belangrijk is dat de rosékalverhouder het segment kiest dat het beste bij hem past. Dat doen wij als Pali Group ook.

'We hebben geen melkpoeder- of mengvoerfabriek, dus we hoeven hiermee geen rekening te houden in onze segmentkeuze.'

Met jongrosé kun je een hogere omzetsnelheid halen

Onno Hidding van de Pali Group

Is jongrosé financieel gezien een betere keuze dan oudrosé?

'De afgelopen jaren lukt het producenten van jongrosé vaak om betere marges te behalen. Met jongrosé kun je een hogere omzetsnelheid halen. Uiteindelijk gaat het om de marge per kalverplaats per jaar.'

Wat speelt nog meer een rol?

'Persoonlijke overwegingen. Er zijn veehouders die meer gevoel hebben bij oudrosé. Dat heeft soms te maken met een handelsmentaliteit. Als je kiest voor jongrosé weet je bij het opzetten van een kalf ook al vrijwel de datum van vertrek.

'Bij oudrosé is de slachtdatum minder vast en zijn er meer mogelijkheden en is er meer tijd om in te spelen op marktontwikkelingen. Kortom: tegenover de vastigheid bij jongrosé staat iets meer vrijheid bij oudrosé.'

En verder?

'Ook houderijmotieven spelen mee. Jongrosékalveren zijn gemiddeld twee maanden jonger en ook lichter dan oudrosé. De hokken zijn daardoor wat minder vol. Ook hebben ze onder acht maanden nog geen dekdrang.

'Maar bij jongrosé moet je meer willen pushen met je voeding om in acht maanden voldoende gewicht te halen met de juiste vetbedekking. Sommige veehouders doen het liever wat rustiger aan. Zeker op bedrijven met veel eigen grond en ruwvoer kan dat interessant zijn.'

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer