%27Kalf+als+bijproduct+optimaal+verwaard%27
Nieuws
© Geert Job Sevink

'Kalf als bijproduct optimaal verwaard'

Het kalf is een bijproduct van de melkveehouderij dat door Nederlandse kalverhouders optimaal wordt verwaard, zegt Rabo-directeur Food & Agri Ruud Huinre.

Die band moet je op een positieve manier belichten', vult Bert van den Berg van Dierenbescherming aan.De kalverhouderij ligt in Nederland onder een vergrootglas. Onterecht hebben veel consumenten nog het beeld van kistkalveren op hun netvlies of denken aan een heel jong dier, geeft Van den Berg aan.

De Nederlandse kalverhouderij loopt internationaal gezien echter voorop als het gaat om transparantie, veiligheid, dierenwelzijn en duurzaamheid. Huinre en Van den Berg spraken 3 oktober in Voorthuizen tijdens het seminar dat Rabobank Agrarisch Centrum Apeldoorn en Salland en Rabobank Food & Agri-team Vallei en Eem organiseerden.

Vlagschip

De meeste Nederlanders staan daar niet of onvoldoende bij stil. 'Binnen de Dierenbescherming hebben wij het er ook over dat het vreemd is dat bij zo'n enorm zuivelproducerend land als Nederland, men zich niet realiseert dat de kalverhouderij er onlosmakelijk bij hoort', hield Van den Berg de aanwezigen voor.

De programmamaker bij de Dierenbescherming pleit ervoor dat die band op een positieve manier moet worden belicht. Liefst door een supermarkt die van een concept met Nederlands kalfsvlees haar vlagschip maakt. Net zoals dat nu bijvoorbeeld gebeurd met eieren en vlees uit de duurzame, circulaire kippenstal Kipster. 'Daar gaat een zuigende werking van uit', zegt Van den Berg.

Door het ijs

Dierenbescherming werkt aan het herzien van de criteria voor het Beter Leven Keurmerk. Transport van de kalveren is een van de criteria. Voor de langere termijn zou Dierenbescherming graag zien dat de aanvoer op de bedrijven naast kalveren uit Nederland wordt beperkt tot dieren uit Duitsland, België en het noorden van Frankrijk.

'Het systeem zoals we dat in Nederland kennen heeft voordelen en nadelen', schetst Huinre. Tegenover de afstand die kalveren afleggen, staat een hele professionele keten.. Of het nu gaat om de kalverhouders, hun dierenartsen, veevoerindustrie of slachterijen. Huinre: 'Hou je als sector minder dieren, dan ben ik bang dat de sector met de tijd door het ijs zakt.'

Afzet stagneert

Nederland heeft geen cultuur als het gaat om de consumptie van kalfsvlees. Van de kalfvleesproductie wordt 95 procent geëxporteerd: 80 procent heeft bestemming Italië, Frankrijk of Duitsland. De afzet op de traditionele markten stagneert echter. Vijf procent van het geëxporteerde kalfsvlees wordt buiten de EU afgezet.

Voor markten die wegvallen komen nieuwe markten in de plaats of zijn nieuwe markten in ontwikkeling. Frans van Dongen van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) noemt Japan, de Verenigde Staten (waar de binnenlandse productie fors daalt) en China.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer