Hoogwatergeul Varik zorgt opnieuw voor onrust

Er is opnieuw commotie rond de rivierverruimende maatregelen die moeten worden genomen bij de noordoever van de Waal ter hoogte van de dorpen Varik en Heesselt.

Hoogwatergeul+Varik+zorgt+opnieuw+voor+onrust
© Eigen Foto

Boeren en bewoners vrezen dat de hoogwatergeul weer meer in beeld komt als alternatief omdat aan de zuidoever van de Waal alleen aan natuurontwikkeling wordt gewerkt. In het kader van het Deltaplan Grote Rivieren wordt er gewerkt aan plannen die er voor moeten zorgen dat er bij hoog water in de Waal geen dijken doorbreken.

Aanvankelijk was men van plan om bij Varik en Heesselt een hoogwatergeul aan te leggen. De geul moet bij hoogwater voor een waterstandsdaling in de Waal zorgen. De aanleg van de geul stuitte echter op veel bezwaren vanuit de bevolking vanwege de grote gevolgen voor burgers en boeren. Een deel van hen zal moeten verkassen en kostbare landbouwgrond gaat verloren.

Alternatieven

Daarom zijn er alternatieven aangedragen. Naast de geul zijn er nu twee volwaardige scenario's, die nader onderzocht worden. Het gaat in alle gevallen om dijkverhoging, al dan niet in combinatie met maatregelen in de uiterwaarden.

Maar die scenario's worden ondermijnd omdat in het zuidelijke oever, recht tegenover de dorpen Varik en Heesselt, geen rivierverruimende maatregelen worden genomen. Aan de zuidzijde van de Waal komt namelijk natuurontwikkeling in de uiterwaarden, de aanpassingen hoeven geen waterstandsdaling op te leveren.

Veel impact

Bewonersvereniging Waalzinnig maakt zich daar zorgen over. 'In eerste instantie lijkt dit nog niet zo erg totdat je beseft dat in de alternatieven voor een hoogwatergeul langs geulen in de uiterwaarden aan zuid en noordzijde van de Waal essentieel kunnen zijn.

Het lijkt er dus op dat de beleidsmaker er alles aan doen om alternatieven voor de binnendijkse geul minder werkzaam te maken zodat de keuze toch op de veel impact voor het gebied hebbende absurd dure geul moet vallen', zo schrijft de vereniging op haar website.

Integrale aanpak

Waalzinnig eist daarom een integrale aanpak van de Waal in het probleemgebied. Ook Adri van de Geijn, bestuurslid van de afdeling Neerijnen van LTO Noord pleit daarvoor. 'Het is niet logisch als je aan de ene kant van de Waal maatregelen neemt terwijl er aan de andere zijde van de Waal bos bij komt. Dat belemmert de doorstroming van het water alleen maar.'

Volgens Van de Geijn moet het mogelijk zijn om de uiterwaarden tussen de twee bestaande dijken zodanig aan te passen dat een hooogwatergeul overbodig is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer