Verkeerde teneur rond kalverfraude

De fraude met het aanmelden van kalveren in het I&R-systeem kreeg de afgelopen weken veel aandacht. De manier waarop LTO en Nieuwe Oogst ermee omgaan, is volgens veehouder Irene Pepers niet goed. Het beeld van de boeren wordt te negatief neergezet en er is te weinig aandacht voor de moeilijke situatie waarin melkveehouders zich bevinden.

Verkeerde+teneur+rond+kalverfraude
© Nieuwe Oogst

Met groot verdriet las ik Nieuwe Oogst van twee weken geleden. Een groot gedeelte van de artikelen ging over de fraude in de rundveehouderij. Ik moest een paar keer stoppen om de teleurstelling te verwerken.

Fraude is verkeerd, het maakt meer kapot dan het oplevert. Deze mensen moeten gestraft worden, daar ben ik het mee eens. Maar wat mij verdriet bezorgt, is de toon waarop de artikelen geschreven zijn.

Marc Calon zegt de leden die fraude hebben gepleegd te willen royeren. Laat het straffen over aan de overheid en de rechters. Natuurlijk begrijp ik dat LTO de afgelopen jaren de nek heeft uitgestoken voor ons als veehouders, aan tafel bij de overheid. Maar als ik zo Nieuwe Oogst lees, voel ik me als niet-frauderend lid meegezogen in de negatieve teneur van de artikelen en mis ik positieve reacties. Ik doel op de boeren die zich wel aan de regels hebben gehouden. Want geloof het of niet, die zijn er ook nog in grote aantallen.

Je krijgt consument en producent niet dichter bij elkaar met artikelen die de waan wekken dat alle veehouders corrupt zijn

Deze actie zie ik dan ook als een niet goed doordachte actie die genomen is door een kat in het nauw die rare sprongen maakt. LTO zou zich achter haar leden moeten scharen die niet gefraudeerd hebben en de reactie moeten geven dat ze wel eens willen weten waarom sommige veehouders tot deze waanzinnig domme actie zijn overgegaan.

In de kou gezet

Het fosfaatreductieplan is géén plan van de sector, dat wil zeggen van de boeren. Alle boeren voelen in de kou gezet door iedereen die bij de sector betrokken is. De Rabobank, FrieslandCampina, ZuivelNL, de overheden van lokaal tot landelijk en nu dus ook ZLTO of LTO.

Het wegvallen van het melkquotum is helemaal verkeerd uitgepakt en nu wordt dat met harde hand en een hard plan rechtgezet. Met als gevolg dat mensen het niet meer weten, niet meer kunnen overzien en alles aanpakken om maar het idee te hebben dat ze hun geliefde dieren niet weg hoeven te doen. Twee pinken niet laten afkalven is namelijk wel een koe behouden. Die gezonde koe met goede papieren die 40 liter melk geeft waar we nu eindelijk weer iets aan kunnen verdienen, omdat de melkprijs eindelijk weer op een goed niveau is.

Ga gesprek aan

Calon zou het gesprek met deze veehouders aan moeten gaan, in plaats van het lidmaatschap opzeggen. En in de media het beeld afgeven dat niet alle rundveehouders corrupt zijn. Benoem dat ze het heel erg moeilijk hebben door alles wat er op hen af is gekomen de laatste jaren.

We moeten alle rundveehouders weer proberen te verenigen. Begeleid jullie leden om deze periode te overleven en begeleid ze in het proces van omdenken. We moeten van hoog productief duurzaam produceren naar consumentgericht duurzaam produceren. We moeten de consument en producent weer dichter bij elkaar krijgen. Dat doe je niet met artikelen die de waan wekken dat alle veehouders corrupt zijn en dat er hard gestraft moet worden.

Als de frauduleuze boeren hun lidmaatschap niet mogen behouden en de niet-frauduleuze boeren hun lidmaatschap opzeggen omdat ze zich in de steek gelaten voelen, dan betekent dit het einde van LTO.

Irene Pepers-van Leeuwen
Melkveehouder in Haps

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer