Salmonella%2Dcrisis+kost+Lactalis+honderden+miljoenen
Nieuws
© Davey van Aken

Salmonella-crisis kost Lactalis honderden miljoenen

Het Franse zuivelconcern Lactalis heeft besloten een productietoren voor melkpoeder te sluiten vanwege een langslepende salmonellabesmetting. De kosten voor het bedrijf lopen inmiddels in de honderden miljoenen euro's.

Dat heeft de topman Emmanuel Besnier van Lactalis bekendgemaakt in een interview met de Franse kant Les Echos. Besnier zegt in het interview dat de bewuste productietoren van melkpoeder in 2005 ook al besmet raakte met salmonella. Toen was de fabriek in Craon nog niet in bezit van Lactalis.

Controles

Ondanks sanitaire aanpassingen en 16.000 controles is de bacterie toch weer uitgebroken en in eindproducten terecht gekomen. Het concern onderzoekt hoe het kan dat de salmonella niet door deze analses ontdekt werd. Mogelijk ligt dat aan de gevoeligheid van de testmethode, zegt Besnier.

De rekening voor het bedrijf loopt inmiddels in de honderden miljoenen. Naast sluiting van de productietoren, het overplaatsen van medewerkers moest het bedrijf honderdduizenden producten uit de winkels halen.

Vertrouwen

De getroffen merken zuigelingenvoeding Picot en Milumel blijven gewoon op de markt. Besnier erkent dat het herwinnen van het vertrouwen van consumenten tijd zal kosten. 'Maar we denken niet dat ze onherstelbaar zijn beschadigd. Het is niet onze gewoonte om op te geven, vooral omdat de markt voor zuigelingenmelk internationaal groeit.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer