40+miljoen+voor+innovatie+en+voedselproductie
Nieuws
© ©TWAN WIERMANS FOTOGRAFIE

40 miljoen voor innovatie en voedselproductie

Innovatieve projecten en startups in de agrifood-sector kunnen rekenen op ruim 40 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken en het bedrijfsleven.

Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken vandaag bekendgemaakt op het AgriFoodTech congres in Den Bosch, waarvan LTO Nederland een van de organisatoren is. Met forse investeringen in hightech innovaties moet Nederland volgens Van Dam in de toekomst koploper blijven in duurzaam geproduceerd voedsel en toonaangevend met kennis en innovatie in de land- en tuinbouw.

'De Nederlandse agrifood-sector is een van de meest productieve in de wereld', aldus Van Dam. 'Maar om die koppositie te behouden, moeten we voorop blijven lopen. Met de toepassing van de nieuwste innovaties uit de hightech en ict kunnen we onze positie versterken. In de toekomst zullen we niet alleen een grote exporteur moeten zijn van voedselproducten, maar ook van kennis en technologie.'

Kleine ondernemingen

Om baanbrekende innovaties mogelijk te maken, wil de staatssecretaris met name jonge en kleine ondernemingen helpen om hun technologische en creatieve kennis om te zetten in toepasbare producten of diensten. Het ministerie van Economische Zaken stelt daarom 12 miljoen euro beschikbaar voor twee zogeheten SEED Capital fondsen.

Het gaat om het Future Food Fund, een fonds van en voor ondernemers in de Agri-Horti-Food waarbij 24 investeerders zijn aangesloten, en het Shift Seed Fonds waarin onder andere Menzis, Rabobank, WNF, Topfonds Gelderland, Wageningen Business Generator en TU Delft investeren. Via deze investeringsfondsen wordt de bijdrage van EZ minimaal verdubbeld waardoor minstens 24 miljoen euro risicokapitaal beschikbaar komt voor innovatieve startups in de agrifood-sector.

Innovatieve projecten

Daarnaast stelt het ministerie van Economische Zaken vanuit de innovatieagenda High Tech to Feed the World 8 miljoen euro beschikbaar voor innovatieve publiek-private projecten die bedrijven uit de hightech en de agrifood met elkaar verbinden. Ook vanuit het bedrijfsleven wordt eenzelfde bedrag geïnvesteerd. Het gaat in totaal om acht projecten die zijn geselecteerd door de topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en High Tech Systemen & Materialen.

Dat zijn landbouwrobots, big data voor veiliger voedsel, slimme kasmaterialen, big data in de koelversketen, informatie uit de plant, klimaatbestendige kasconstructies, pratende sensoren op akker en wei en big data in de pluimveevleesketen.

Start-up accelerators

Verder stelt staatssecretaris Van Dam nog eens 500.000 euro beschikbaar voor zogenoemde startup accelerators. Deze accelerators gaan startups ondersteunen en de introductie van innovaties versnellen.

Zo krijgen de startups bijvoorbeeld hulp van gevestigde bedrijven bij het maken van bedrijfsplannen en marketingconcepten. Ook zorgen de accelerators voor betere toegang tot investeringsfondsen en risicokapitaal. Begin 2017 start de eerste accelerator voor tuinbouw. Daarna volgen accelerators voor food en agritech.

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 15°
  20 %
Meer weer