Certificering+akkerbouw+uitwisselen+met+Belgi%C3%AB
Nieuws
© Han Reindsen

Certificering akkerbouw uitwisselen met België

Nederlandse en Belgische akkerbouwers kunnen hun gecertificeerde akkerbouwproducten zonder aanvullende controles afzetten op markten in zowel Nederland als België.

Vertegenwoordigers van het Belgische Vegaplan en het Nederlandse VVAK voor certificering van akkerbouwproducten hebben vastgesteld dat beide systemen inhoudelijk nog steeds gelijkwaardig en uitwisselbaar zijn. Dit blijkt na een recente toets.

Beide schema's bieden de garantie dat de gecertificeerde akkerbouwproducten veilig en traceerbaar zijn. Vanwege jaarlijkse aanpassingen zijn de schema's afgelopen periode vergeleken en is de gelijkwaardigheid opnieuw bevestigd.

Wederzijdse acceptatie

De wederzijdse acceptatie van beide certificaten dateert van 2009. Vertegenwoordigers van de akkerbouwsectoren in België en Nederland besloten toen om de Belgische IKKB Standaard (tegenwoordig Vegaplan) en VVAK naast elkaar te leggen en uitwisselbaar te maken.

Daarvoor is toen een overeenkomst getekend die geldt voor de teelt van industriegroenten, suikerbieten, consumptieaardappelen, granen, zaden en peulvruchten. Akkerbouwers in beide landen voldoen via de genoemde certificaten aan de gestelde eisen voor afzet in Nederland en België.

In totaal 23.000 akkerbouwers

Zowel Vegaplan als VVAK zijn certificeringsschema's waarin verschillende schakels in de akkerbouwketen nauw samenwerken in het belang van de voedselveiligheid en de laatste jaren ook duurzaamheid. In totaal 23.000 akkerbouwers in Nederland en België laten een of meer gewassen certificeren via Vegaplan en VVAK.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer