Gelderland wil groeistop tot 2021

Gedeputeerde Staten van Gelderland willen de groeistop op de geitenhouderij handhaven tot 1 januari 2021. Dat heeft de provincie bekendgemaakt.

Gelderland+wil+groeistop+tot+2021
© Nieuwe Oogst

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA) heeft zijn voorstel aangepast. In plaats van een groeistop als vaststaand beleid wordt de groeistop nu een tijdelijke maatregel. Hij komt hierin tegemoet aan de wens van verschillende fracties in de Provinciale Staten.Door deze wijziging vervalt ook de verplichting voor gemeenten om hun bestemmingsplannen binnen twee jaar in overeenstemming te brengen met de Gelderse omgevingverordening.

In de sector bestond de angst dat de groeistop jaren kon duren. Als de groeistop wordt overgenomen in gemeentelijke bestemmingsplannen, kan het jaren duren voordat deze er weer uit is. De groeistop kan eventueel ook eerder worden opgeheven als nieuw beschikbare onderzoeksresultaten daar aanleiding toe geven.

Geen beperkte groei

Andere wijzigingsvoorstellen neemt hij niet over. Zo wil hij geen (beperkte) groeimogelijkheden toestaan voor bestaande bedrijven of rekening houden met de afstand van een bedrijf tot een woonkern. Ook maatregelen om bedrijven bijvoorbeeld te verduurzamen, kunnen daardoor in veel gevallen niet doorgaan. Daarvoor is vaak een uitbreiding in dierenaantal of oppervlakte nodig.

De groeistop werd eind augustus door provincie Gelderland ingesteld voor een half jaar door middel van een voorbereidingsbesluit. Aanleiding was het onderzoek Volksgezondheid Omwonenden (VGO) dat in Noord-Brabant is uitgevoerd. Provincie Gelderland heeft de GGD laten berekenen wat de gegevens uit dit onderzoek voor de Gelderse situatie zouden betekenen. Volgens het provinciebestuur hebben Gelderlanders een 10 procent hoge kans op longontsteking in een cirkel van 2 kilometer om geitenhouderijen.

Doorvertalen

Jos Tolboom, vakgroepvoorzitter geitenhouderij van LTO, noemt het doorvertalen van de VGO-resultaten door provincie Gelderland. 'De VGO-onderzoekers hebben in hun eerste rapport duidelijk gemeld dat de resultaten alleen gelden in het onderzochte gebied en niet kunnen worden doorvertaald naar andere regio's. En dat is precies wat de GGD wel heeft gedaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer