Eerste bevindingen geit en gezondheid komend jaar

Een deel van de uitkomsten van het vervolgonderzoek naar de effecten van geitenhouderijen op de gezondheid van omwonenden wordt half 2018 verwacht.

Eerste+bevindingen+geit+en+gezondheid+komend+jaar
© nieuwe oogst

Dat stelt minister Carola Schouten van Landbouw in een schriftelijk antwoord op kamervragen. Het totale onderzoek wordt naar verwachting in 2020 afgerond. Eerder kwam uit onderzoek 'Veehouderij en Gezondheid Omwonenden' naar voren dat mensen die rondom geitenhouderijen wonen een grotere kans hebben om een longontsteking op te lopen.

Tot op heden is de oorzaak niet duidelijk. Daarop is een vervolgonderzoek aangekondigd. Een deel van dit onderzoek bestaat uit het analyseren van huisartsgegevens over de jaren 2014 tot 2016 in ditzelfde gebied, Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg.

Verbanden

Uit het vervolgonderzoek moet naar voren komen of de eerder gevonden verbanden in de jaren 2011 tot en met 2013 ook in deze jaren optreden. Dit deel van het onderzoek wordt naar verwachting medio 2018 afgerond, meldt Schouten in de kamerbrief.

Verder wordt gekeken of een soortgelijk onderzoek in andere provincies is op te zetten, om te zien of daar hetzelfde effect optreedt. Op dit moment wordt gekeken naar welke gebieden hiervoor in aanmerking komen. Dit deelonderzoek wordt naar verwachting medio 2019 afgerond.

Oorzaken verhoogde ziektedruk

Tegelijkertijd vindt er onderzoek plaats naar de oorzaken van de verhoogde ziektedruk rond geitenhouderijen. Dit onderzoek is ingewikkeld en kost tijd. Het totale onderzoek kan daarom naar verwachting pas in 2020 worden afgerond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer