Gelderse groeistop terug naar tekentafel

Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA) gaat zijn voorstel voor een groeistop op de geitenhouderij in Gelderland opnieuw tegen het licht houden. De groeistop moet van tijdelijke aard zijn en niet in de omgevingsplannen van gemeenten terecht komen.

Gelderse+groeistop+terug+naar+tekentafel
© Dick van Doorn

Hij gaat de mogelijkheden daartoe onderzoeken. Dat gaf de gedeputeerde woensdag aan in een commissievergadering van de Provinciale Staten. De publieke tribune zat vol met melkgeitenhouders. Een groot aantal van hen had vorige week ook ingesproken tijdens een hoorzitting.

De verhalen van de geitenhouders hebben indruk gemaakt op de statenleden van provincie Gelderland. Dat bleek uit het debat. SGP-gedeputeerde Bennie Wijnne noemde tal van bedrijven bij naam in zijn bijdrage. 'Het leek allemaal zo simpel. Een groeistop totdat we meer weten over de oorzaak van gezondheidsrisico's. Maar de effecten die we nu zien, kunnen niet de bedoeling zijn.'

Ongrijpbaar

Diezelfde mening zijn ook de VVD en ChristenUnie toegedaan. Statenlid Dirk Vreugdenhil (CU) vuurde een saldo vragen af op de gedeputeerde. 'Het dilemma wordt steeds ongrijpbaarder. Er is veel onduidelijk. Er is ook veel onduidelijk over de duur van het onderzoek.'

Volgens VVD-statenlid Bastiaan Meerburg is er pragmatisme nodig. 'We moeten pragmatisch naar de risico's kijken. Welke mogelijke risico's vinden we aanvaardbaar? Nul risico is niet haalbaar.De geitenhouderij mag niet het bokje worden. Een complete stand still is voor de VVD geen optie.'

Horizonbepaling

In het oorspronkelijke plan van de provincie zou de groeistop voor onbepaalde tijd worden opgenomen in de omgevingsverordening. Gemeenten zouden dit binnen twee jaar moeten overnemen in hun bestemmingsplannen. Door middel van een 'horizonbepaling' wil Van Dijk de maatregel na bijvoorbeeld twee jaar laten aflopen. Gemeenten hoeven het dan ook niet op te nemen in hun bestemmingsplannen.

In feite wordt de definitieve groeistop daarmee omgezet in een tijdelijke maatregel, die eventueel wel verlengd kan worden. Van Dijk: 'Zodra we er vanaf kunnen, als er nieuwe feiten zijn, willen we er ook direct van af. Het is niet met vreugde dat we deze maatregel treffen.'

Dier

De gedeputeerde onderzoekt ook of het mogelijk is om bedrijven toe te staan om wel in oppervlakte te groeien, maar niet in aantal dieren. Dit kan bedrijven de mogelijkheid geven om de stal te vernieuwen of het dierenwelzijn te vergroten. Hij verwacht dat dit problemen kan opleveren voor de handhaving.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer