Koeien+%26amp%3B+Kansen+bedrijven+leveren+gemiddeld+10+koeien+in
Nieuws
© Mike Schellart

Koeien & Kansen bedrijven leveren gemiddeld 10 koeien in

De Koeien en Kansen-bedrijven krijgen per 1 januari van dit jaar 6,9 procent minder fosfaatrechten toegekend dan de forfaitaire productie in 2015. Dat betekent dat ze in 2018 gemiddeld 10 koeien minder mogen aanhouden ten opzichte van 2015. Het aantal koeien moet terug van 137 naar 127.

Dat meldt projectleider Michiel de Haan op de site van Koeien & Kansen. Dertien bedrijven worden maximaal gekort met 8,3 procent, een bedrijf met 3 procent en De Marke met 4,8 procent omdat deze bedrijven in 2015 slechts een klein fosfaatoverschot hadden. De 'grondgebonden' bedrijven worden niet gekort, omdat zij in 2015 geen fosfaatoverschot hadden.

De grote en intensieve bedrijven moeten de meeste koeien inleveren. Een bedrijf moet 16 koeien minder houden dan in 2015 en een ander bedrijf moet 19 koeien weg doen.

Jongvee

De reductie van het aantal koeien geldt bij dezelfde jongveebezetting. Gemiddeld produceren de Koeien & Kansen-bedrijven en De Marke forfaitair 43 kilo fosfaat per koe exclusief jongvee. De fosfaatproductie van een pink en kalf is respectievelijk 21,9 en 9,6 kilo fosfaat.

Als een bedrijf niet wil krimpen in aantallen koeien zal de ondernemer bijna twee pinken of met meer dan vier vier kalveren minder moeten gaan houden om dezelfde fosfaatreductie te realiseren als met een koe minder.

Forfaits

De toegekende fosfaatrechten zijn berekend met behulp van productieforfaits uit 2015. De referentieproductie van fosfaat op 2 juli is berekend door de aantallen dieren per 2 juli 2015 te vermenigvuldigen met de forfaitaire fosfaatproductie per dier in 2015.

Voor melkkoeien is het forfait bepaald met behulp van de gemiddelde melkproductie in 2015. De berekening van de fosfaatrechten gebeurt met forfaitaire productienormen, er is geen gebruik gemaakt van BEX.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer