'Boeren verdoezelen sporen na kalverfraude'

Melkveehouders die knoeiden met de I&R-aanmelding van kalveren, proberen het bewijs te verdoezelen door vaarzen te laten slachten. Dat zegt bestuurslid Jos Verstraten van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

%27Boeren+verdoezelen+sporen+na+kalverfraude%27
© Nieuwe Oogst

'Ik heb te horen gekregen dat melkveehouders hun sporen wissen door vaarzen naar het slachthuis te sturen', aldus Verstraten. 'Op een aantal bedrijven is er lichtelijk paniek uitgebroken. Boeren zijn bang dat ze aan de schandpaal worden genageld of dat ze boetes krijgen.'

Veel melkveehouders hebben volgens hem flink onderschat wat de gevolgen zijn van het overtreden van de I&R-regels. 'Erg naïef, ze lopen nu in hun eigen zwaard. Mijn onderbuikgevoel zegt dat boeren hebben gefraudeerd uit nood en niet zozeer uit economisch gewin. Een aantal zal uit protest hebben gesjoemeld met de I&R-aanmelding. Ze hebben het gevoel: blijf van mijn koeien af.'

Slager

Verstraten geeft aan dat het wissen van bewijsmateriaal heel lastig zal worden. 'Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Kies je ervoor om een vaars te laten slachten, dan moet je nog kunnen uitleggen waarom je dit dier naar de slager stuurt. En hoe geloofwaardig ben je als het om meerdere vaarzen tegelijkertijd gaat?'

Ook zal de veehouder de tweelingkalveren moeten laten verdwijnen. 'De NVWA kan via DNA-onderzoek heel eenvoudig achterhalen of de kalveren daadwerkelijk tweeling zijn, en of de moeder de moeder is.'

Melkcontrole

Boeren die hebben gefraudeerd, melken een koe die op papier nog niet heeft gekalfd. De NVWA beschikt via de CRV over de melkproductieregistratie van de veestapel. Hier kunnen boeren door de mand vallen omdat ze een vaars laten bemonsteren die volgens de I&R-registratie helemaal niet heeft gekalfd. 'Het zou wel erg dom zijn om die vaarzen aan te bieden voor de melkcontrole.'

Verstraten heeft zelf geen melkveehouders gesproken die in verdacht zijn van kalverfraude. 'Maar ik weet wel dat er mensen bij zijn die financieel in de knoop zitten.'

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer