'Fraude zet duurzame imago melkveesector op spel'

Het gesjoemel met de verplichte registratie van kalveren en melkvee is schadelijk voor het imago van de melkveesector en belemmert de ontwikkeling van duurzame initiatieven.

%27Fraude+zet+duurzame+imago+melkveesector+op+spel%27
© Fotografie Twan Wiermans

Dat stelt Jelle Zijlstra, melkveehouderij-econoom bij Wageningen Livestock Research op de site van Resource, het medium van Wageningen University & Research.

De melkveehouderij heeft de afgelopen jaren veel in maatschappelijk draagvlak geïnvesteerd via bijvoorbeeld meer weidegang, energieproductie en -besparing en minder antibioticagebruik, aldus Zijlstra. 'De sector wilde deze verduurzaming transparant in beeld brengen, met behulp van goede registratie.'

'Door de fraude met de wettelijk verplichte vee-registratie ontstaat het risico dat supermarktketens en consumenten nu ook gaan twijfelen of de boeren hun cijfers over weidegang en antibioticagebruik wel eerlijk weergeven.' Dat kan de ontwikkeling van duurzame initiatieven belemmeren, zegt Zijlstra.

Kloppen

De melkveehouderij-econoom vindt de fraude met de registratie van koeien zeer ernstig, omdat de identificatie en bestrijding van dierziekten aan dit registratiesysteem is gekoppeld.

'In het geval van een dierziekte op het bedrijf moet dit systeem kunnen aangeven met welke koeien de zieke koeien in contact zijn gekomen. Omwille van voedselveiligheid en dierziektebestrijding moet dit systeem dus kloppen.'

Betrouwbaar

Verder vindt Zijlstra het opmerkelijk dat er nu fraude opduikt in de melkveesector, die bekend stond als betrouwbaar. Hij kan hoogstens gissen waarom boeren nu de fout ingaan

'Vorig jaar was er veel gedoe in de melkveesector over inkrimping van de veestapel om aan de fosfaatregels te voldoen. Er was toen veel spanning tussen de groeiers, die het mestoverschot hadden veroorzaakt, en niet-groeiers, die niet solidair wilden zijn met de groeiers om het mestprobleem op te lossen.'

'Wellicht ligt hier een kiem voor boeren om zich niet meer aan de regels te houden', aldus Zijlstra. 'In elk geval hebben de melkveehouders toen geleerd: binnen de fosfaatgrenzen moet je zoveel mogelijk melk produceren voor een optimaal bedrijfsrendement. Dat zal waarschijnlijk de belangrijkste drijfveer zijn voor deze fraude.'

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer