%27Rechten+uit+fosfaatbank+worden+verloot%27
Nieuws
© VidiPhoto

'Rechten uit fosfaatbank worden verloot'

Alle fosfaatrechten die uit de fosfaatbank worden uitgegeven, gaan naar grondgebonden melkveehouders. De rechten worden als 'ontheffingen' verleend en hoogstwaarschijnlijk een maal per jaar via loting verdeeld.

Dat meldt Netwerk Grondig na overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Netwerk Grondig is 'zeer verheugd dat er duidelijkheid is', meldt zij op haar site. De rechten van de fosfaatbank zijn niet verhandelbaar. Als een boer niet meer grondgebonden is, worden de rechten ingetrokken.

In 2018 moet eerst blijken hoeveel rechten er in de bank komen. Na elke transactie van de fosfaatrechten, zowel lease als koop, wordt 10 procent afgeroomd om de bank te vullen. Alleen bij transacties tussen familie van de eerste, tweede en derde graad wordt niet afgeroomd.

Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselkwaliteit laat weten dat ze nog niets kan melden over de verdeling van de rechten uit de fosfaatbank. Minister Carola Schouten moet hierover nog officieel een besluit nemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer