NVWA volgt afvoer verdachte runderen

Bij controles op verdachte runderen richt de NVWA zich nu ook op de afvoer via exporttransporten, vervoer naar slachthuizen en andere verplaatsingen van vee. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

NVWA+volgt+afvoer+verdachte+runderen
© Dirk Hol

De komende periode zet de NVWA de controles bij bedrijven met onverklaarbare hoge aantallen meerlingen in het I&R-systeem voort. De inspecteurs kwamen vorige week in actie na signalen dat er melkveebedrijven zijn die de I&R- registratie manipuleren om beter uit het fosfaatreductieplan te komen.

Uit een analyse van RVO.nl komt naar voren dat op circa 7.700 bedrijven sprake is van onverklaarbaar hoge aantallen meerlingen. Op 22 januari heeft de NVWA een steekproef bij bedrijven gedaan, waarbij is vastgesteld dat er onregelmatigheden voorkomen in de I&R. De bedrijven waar na inspectie deze onregelmatigheden zijn vastgesteld, zijn geblokkeerd.

Wijzigingen monitoren

Van gecontroleerde bedrijven is van de I&R-registratie een foto gemaakt, meldt de NVWA. De onregelmatigheden liggen daarmee vast en worden vergeleken met data uit uit andere administraties die inmiddels zijn gevorderd. Zoals die van CRV. RVO en NVWA monitoren wijzigingen die in de I&R worden aangebracht.

'Met het manipuleren van de I&R hebben deze bedrijven een groot risico genomen. Immers de I&R-registratie is dan niet sluitend meer en in tijden van dierziekte of bij risico's voor de volksgezondheid is de herkomst van een rund mogelijk niet meer te achterhalen', aldus de NVWA.

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer