Handel in Limburg kan efficiënter

Het 4C Spring Platform moet de regionale daghandel in Noord-Limburg efficiënter maken. Tien kwekers en twee transporteurs gaan ermee aan de slag. De hoop is dat velen zullen volgen.

Handel+in+Limburg+kan+effici%C3%ABnter
© FloraHolland

Het Spring Platform is deze week in Venlo gepresenteerd. Duidelijk werd dat de regionale daghandel in de tuinbouw op dit moment vaak niet kostenefficiënt is. De te kleine volumes laten het de transporteur vaak niet toe om optimaal te vervoeren.

De transporteurs genereren de kleine volumes hoofdzakelijk in Noord-Limburg en leveren ze vaak voorbij de grens in Duitsland af. Verschillende transporteurs rijden in dezelfde regio kriskras door elkaar met vergelijkbare rondritten. De strakke tijdschema's staan een optimalisatie vaak ook in de weg.

Karren bundelen

Projectmanager Eric Brouwers: 'Er zijn nu vrachtwagens die achter elkaar aan het erf van tuinders oprijden en steeds een paar karren ophalen. Met het digitale Spring Platform gaan we karren bundelen. Dat is belangrijk voor het perspectief van de kwekers, want één of twee karen laden is niet goedkoop.'

Door uitwisseling van lading via een vrachtplatform zouden transporteurs hun ritten beter kunnen benutten, wat ook ten goede komt aan de kwekers. Bovendien is zo de service naar hun klanten te verhogen. De transporten worden betrouwbaarder en kwaliteitsvoller. Dit resulteert tegelijk in minder voertuigkilometers en CO2.

Brouwers: 'Met tien kwekers en twee transporteurs starten we niet te groot. We willen voorzichtig starten en gedurende het traject luisteren en aanpassingen verrichten. We gaan het Spring Platform zo stap voor stap opschalen.'

Transportorders

Via het Spring Platform is het mogelijk om de regionale daghandel efficiënter en duurzamer te organiseren. Kwekers kunnen hun transportorders op een gestructureerde en veilige manier opmaken en automatisch doorsturen naar het systeem van de transporteur.

Bovendien is er een applicatie voorzien voor materialenbeheer. Dit zal heel wat problemen en discussies met lege karren voorkomen.

Eerlijke verdeling

Een onpartijdige beheersorganisatie moet de samenwerking in goede banen leiden. Hiervoor is een blauwdruk klaar. De toekomstige coördinator van het Spring Platform draagt zorg voor een eerlijke verdeling van de opbrengsten.

'We gaan het Spring Platform eerst in de regio Zuidoost-Nederland opschalen. Als het loopt, kan de aanpak ook in andere regio's worden toegepast. In bijvoorbeeld de regio's Zundert en Boskoop liggen dezelfde uitdagingen', zegt Brouwers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer