Regels veevervoer niet altijd bekend

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert op het vervoeren van vee. De in 2005 opgestelde Europese Transportverordening is bij professionele transporteurs bekend, maar voor ondernemers die sporadisch vee vervoeren is deze niet altijd helder.

Regels+veevervoer+niet+altijd+bekend
© Langs De Melkweg

De Europese Transportverordening geldt voor ieder commercieel transport, ook voor een veehouder die kalveren ophaalt bij een collega. De NVWA controleert dat. 'Er rijden mobiele teams rond. Wanneer die een aanleiding zien om een voertuig te controleren, zetten ze dat aan de kant', zegt een woordvoerder.

De verordening moet ertoe leiden dat het transport geen onnodig dierenleed veroorzaakt. Zo moeten vooraf alle nodige voorzieningen worden getroffen om de duur van een transport tot een minimum te beperken.

Geschikt

Verder moeten de dieren geschikt zijn voor de reis. Het is niet toegestaan gewonde, zwakke en zieke dieren te vervoeren, tenzij dit vervoer geen extra lijden veroorzaakt of wanneer ze onder veterinair toezicht worden vervoerd. Ook mogen drachtige dieren die 90 procent van de dracht hebben voltooid, niet worden vervoerd.

Wanneer mobiele teams van de NVWA een aanleiding zien om een voertuig te controleren, dan zetten ze dat aan de kant

woordvoerder Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Bij ieder commercieel transport van vee hoort een vervoersdocument. Hierin staan de herkomst en de eigenaar, de plaats en het moment van vertrek. Ook moet hierin de verwachte duur van het transport zijn vermeld.

Getuigschrift

Bij een voertuig waarmee landbouwhuisdieren over meer dan 65 kilometer worden vervoerd, dient iemand aanwezig te zijn met een getuigschrift van vakbekwaamheid veetransport. Dit kan de chauffeur of de bijrijder zijn. Door een cursus te volgen bij een door het CBR erkende instantie is dit getuigschrift te verkrijgen. Verder moeten deze transporten zijn voorzien van een vervoersvergunning.

Voor veetransporten langer dan acht uur gelden aanvullende eisen. Zo moet een journaal worden bijgehouden.

Hobbymatige transporten

Hobbymatige veetransporten hoeven niet aan de Europese Transportverordening te voldoen. Het gaat om nationale transporten van maximaal twee paarden, tien schapen of tien geiten. Bij vogels wordt per transport gekeken.

Transport van dieren naar de slachterij is economisch vervoer. Hiervoor geldt de Europese Transportverordening juist weer wel. Dit is commercieel transport.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer