Glyfosaat splijtzwam Duitse coalitie

De verlenging van het toestaan van glyfosaat is een twistpunt in de Duitse coalitieonderhandelingen tussen CDU, SPD en CSU.

Glyfosaat+splijtzwam+Duitse+coalitie
© Peter Smit

Landbouwminister Christian Schmidt (CSU) en de partij van bondskanselier Angela Merkel (CDU) zien geen gevaar in het gebruik van glyfosaat. Zijn collega-minister Barbara Hendricks (Milieu, SPD) is een verklaard tegenstander van het gewasbeschermingsmiddel.

Momenteel onderhandelen de drie partijen over de vorming van een nieuwe coalitie. Binnen de SPD bestaat een grote oppositie tegen voortzetting van de samenwerking met Merkels CDU. Afgelopen weekeinde stemde het SPD-congres met een kleine meerderheid – 362 van de 642 afgevaardigden – voor voortzetting van de besprekingen met CDU en CSU.

Weerstand

Milieuminister Hendricks vertegenwoordigt de weerstand in de Duitse maatschappij tegen het gebruik van glyfosaat in de land- en tuinbouw. Deze weerstand is aangewakkerd door het Duitse onderzoek dat vorig jaar een hoge sterfte onder insecten aan het licht bracht.

Deze week is in Berlijn de Grüne Woche. Rond deze beurs voor landbouwproducten vond vorige week zaterdag een grote demonstratie plaats tegen chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het protest trok 34.000 verontruste burgers. De optocht door het centrum van de stad werd ondersteund door een colonne van tientallen biologische boeren en hun trekkers.

Champions League

Bij de opening van de Grüne Woche waarschuwde Joachim Rukwied, voorman van de Duitse Boerenbond, voor de gevolgen van een verbod op glyfosaat. Volgens hem wordt de ontwikkeling van de agrarische sector daarmee 25 jaar teruggeworpen in de tijd. 'Nu spelen Duitse boeren in de Champions League, maar dan zullen ze afzakken naar de laagste divisie', aldus Rukwied in zijn toespraak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer