Boerenbond vreest onzekerheid na glyfosaatbesluit

Verlengen van het gebruik van glyfosaat door de Europese Unie met nog eens vijf jaar, is een minimale oplossing. 'Die blijft zorgen voor onzekerheid', vindt voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse Boerenbond.

Boerenbond+vreest+onzekerheid+na+glyfosaatbesluit
© Nieuwe Oogst

'De hernieuwing van de glyfosaatgoedkeuring is een achterhaalde en logische stap die in kaart is gebracht door de onafhankelijke en wetenschappelijk wetenschappelijke risicobeoordeling. Met name de goedkeuring van Duitsland heeft nu duidelijke voorwaarden gecreëerd en de toepasselijke wettelijke vereisten voor goedkeuring opnieuw afgedwongen', zegt Rukwied.

Aan het besluit is een lange geschiedenis van verdagen en vruchteloze stemmen aan voorafgegaan. 'Het beperken van de toegang tot vijf jaar is echter slechts een minimale oplossing die te wijten was aan de blokkade van andere ministeries', zegt Rukwied.

Discussies

De discussies over dit middel worden dus slechts uitgesteld, stelt de voorzitter van de boerenbond vast. 'De dwingende noodzaak om de toekomstige vergunningsprocedures van gewasbeschermingsmiddelen op wetenschappelijke grondslagen en risicobeoordelingen te baseren, moet echter het beleid verder brengen dan het geval van glyfosaat.'

De Duitse Boerenbond benadrukt dat de Duitse en Europese boeren hun gewasbeschermingsmiddelen op verantwoorde en bewezen expertise zo effectief en economisch mogelijk hebben gebruikt. De goedkeuringsprocedures op basis van wetenschappelijke tests vereisen dat landbouwers kunnen vertrouwen op de werkzaamheid, gezondheid en behoud van biodiversiteit.

De Duitse Boerenbond wijst er op dat het actieve ingrediënt glyfosaat van belang is bij niet-kerende teeltmethoden. Deze bevorderen humusopbouw in de bodem en verbeteren de CO2-balans in de landbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer