Toelating glyfosaat is gemiste kans

Roundup is een omstreden gewasbeschermingsmiddel. Het toepassen van de werkzame stof glyfosaat staat internationaal ter discussie. Onlangs verlengde de EU de toelating met vijf jaar. Dat is minder lang dan de vijftien jaar die de Europese Commissie aanvankelijk voorstelde, maar tot een verbod op korte termijn kwam het niet. En dat is een gemiste kans, meent akkerbouwer Annewillem Maris.

Toelating+glyfosaat+is+gemiste+kans
© Han Reindsen

De laatste tijd, zeg maar gerust de laatste jaren, is er veel ophef over het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup met de werkzame stof glyfosaat. Wereldwijd.

Het is waarschijnlijk na DDT het bekendste bestrijdingsmiddel. Vraag de gemiddelde burger een onkruidbestrijdingsmiddel te noemen en de kans is groot dat het antwoord Roundup is. Zelfs de helft kent de fabrikant: Monsanto.

Reactie

Nu in onze akkerbouwsector het vergader- en bijeenkomstenseizoen weer volop aan de gang is, spreek en hoor ik veel collega's. Wat mij verbaast, als we het hebben over de verlenging van de toelating van glyfosaat, is dat ik vaak de reactie hoor: 'Het wordt op termijn toch verboden, had de knoop nu maar doorgehakt. Onze sector is inventief, wij boeren hebben de oplossing.'

Wij boeren hebben een kans laten liggen ons te distantiëren van de fabrikanten met hun lobby

Annewillem Maris, akkerbouwer in Oudemolen

Ter verduidelijking, deze uitspraak komt niet van mijn biologische, maar van mijn gangbare collega's. Zij tonen hiermee aan dat zij de gangbare trend doorbreken en hier niet bang voor zijn. Zij tonen aan duurzaam bezig te willen zijn.

In Brussel is besloten glyfosaat voor een nieuwe periode van vijf jaar toe te laten. Dat staat nu vast, maar er is sprake van een gemiste kans. Ik kan het niet anders verwoorden. Wij boeren hebben een kans laten liggen ons te distantiëren van de fabrikanten met hun lobby.

Vooruitkijken

Let wel, ik ben niet tegen bestrijdingsmiddelen. We moeten er wel zorgvuldig mee omgaan en vooruitkijken naar betere ontwikkelingen. Het loslaten van glyfosaat zou naar de samenleving een duidelijke actie zijn en meer dan een gebaar. Gemeentes zijn ons al voorgegaan door bespuiting tegen onkruid op verhard terrein te verbieden. Dat dat niet vanzelf gaat, is overduidelijk.

Of de alternatieve methoden milieuvriendelijker zijn, laat ik in het midden. In eerste instantie niet. Ontwikkelingen komen pas op gang, als de noodzaak er is. Dan is het goed om de noodzaak een beetje te helpen.

Tips

Wij als agrarische sector kunnen veel beter inspelen op en omgaan met zo'n verandering. Dat zijn we gewend. Ik geef enkele inhoudelijke tips:
• Stel je voorscharen bij het ploegen van een grasgroenbemester goed af en er is 'geen vuiltje aan de lucht';
• Maak komend voorjaar een vals zaaibed waarbij de onkruidjes goed los komen te liggen;
• Laat de pre-harvest bespuiting in de granen achterwege.

Overige tips kan ik u geven, nadat glyfosaat verboden is, want de alternatieven komen dan vanzelf.

Een brandertje om het onkruid op uw erf te weren, een elektronische stick om onkruid aan te 'dippen' (echt waar, Steketee heeft al een prototype). Moeten we nu echt die kant op?
Ja, dat is overduidelijk.

Goed voornemen

Laat ik eerlijk zijn, ik zou ook content zijn als ik daar nog vijf jaar over mocht doen. Bereidt u zich dus erop voor en laat het een goed voornemen zijn voor het nieuwe jaar om komend seizoen alvast 20 procent minder Roundup te gebruiken. De beste wensen!

Annewillem Maris
Akkerbouwer in Oudemolen (Noord-Brabant)

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer