Waar zit de twijfel over glyfosaat?

Het al of niet toelaten van gewasbeschermingsmiddelen mag niet plaatsvinden op basis van emotie of van meningen van mensen. Dat stelt Bert Berghuis in een reactie op de glyfosaatdiscussie die enkele weken geleden in Nieuwe Oogst werd ingezet. Vakbekwame wetenschappers zeggen dat het gebruik van glyfosaat veilig is.

Waar+zit+de+twijfel+over+glyfosaat%3F
© Han Reindsen

In het het opinieartikel in Nieuwe Oogst van 7 januari stelde Annewillem Maris dat de verlenging van glyfosaat een gemiste kans zou zijn. Je vraagt je af of hij wel beseft wat hij zegt. Een middel dat al veertig jaar zonder bezwaar is ingezet, uiterst effectief is en niet persistent. En dat bij herbeoordeling onlangs weer als veilig is beoordeeld.

Als vakbekwame mensen er positief over oordelen en veel landen akkoord geven, waar zit dan de twijfel. Als er één sectorgebied is waarover men kritisch is en men geen enkele concessie wil doen, dan is het wel het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

De ophef wordt gegenereerd door milieuclubs die er hun speerpunt van hebben gemaakt. En hun strategie werkt. Eerst het middel verdacht maken, dan ergens een rapportje vandaan halen en dan laten rondzingen. Argumenten doe er al niet meer toe. Uit de aard van het middel is het geen risicomiddel (shikiminezuur) en de kankerverwekkendheid kan niet worden uitgesloten. Dat houdt nog geen risico in zoals wordt gezegd.

De ophef wordt gegenereerd door milieuclubs die er hun speerpunt van hebben gemaakt

Bert Berghuis, akkerbouwer in Westernieland

Ongepaste vergelijking

De vergelijking met DDT is erg ongepast omdat scheikundig onderzoek toen nog in de kinderschoenen stond. Ook omdat het afbraakproduct wel persistent was, dit in tegenstelling tot de afbraakproduct van glyfosaat (AMPA).

Waar we elkaar wel kunnen vinden, is dat we zuinig met het middel moeten omspringen ter wille van de onwetende mensen en voor ons milieu in het algemeen. Het middel moet wel de kans krijgen om af te breken. Daarom is het wel logisch onkruidbestrijding op straten en randen aan banden te leggen.

Het is is erg naïef uit te gaan van andere middelen, terwijl ze er niet zijn. Juist als je beseft dat we het ook niet kunnen missen voor een concurrerende landbouw en zeker in combinatie met niet-kerende grondbewerking waar we helemaal van chemie afhankelijk zijn. Juist een niet-selectief middel (zoals glyfosaat) op de juiste plaats en tijd inzetten geeft een veilig oogstproduct.

Eerlijk en reëel

Het is ook niet best als de toelating op basis van emotie zou plaatsvinden en afhankelijk zou zijn van wat de mensen ervan vinden. Wees eerlijk en reëel, onkruid is en blijft lastig en daarvoor moeten ook middelen beschikbaar blijven. Ga daar dan zorgvuldig mee om.

Bert Berghuis Akkerbouwer in Westernieland

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer